SIF-urile vor să scape de acţiunile slabe

Odată scăpate de „moştenirea tranziţiei“, SIF-urile vor să caute noi oportunităţi de investiţii în domenii „amorţite“, dar cu potenţial, precum turismul, agricultura sau utilităţile publice, precum şi plasamente mai sofisticate, chiar pe pieţele externe de capital. Nu toate societăţile ajunse în ograda SIF-urilor, chiar înainte de înfiinţare, sunt o piatră de moară pentru singurele fonduri de investiţii cotate la bursă. Acţiuni la bănci de

Odată scăpate de „moştenirea tranziţiei“, SIF-urile vor să caute noi oportunităţi de investiţii în domenii „amorţite“, dar cu potenţial, precum turismul, agricultura sau utilităţile publice, precum şi plasamente mai sofisticate, chiar pe pieţele externe de capital.

Nu toate societăţile ajunse în ograda SIF-urilor, chiar înainte de înfiinţare, sunt o piatră de moară pentru singurele fonduri de investiţii cotate la bursă. Acţiuni la bănci de prim-rang, precum BRD, BCR sau Banc Post, reprezintă chiar cauza pentru care SIF-urile sunt considerate „blue-chips-uri“ autohtone.
Problema este că aceste două titluri, ce reprezintă în unele cazuri peste 60% din portofoliile celor cinci fonduri, sunt de cele mai multe ori singurul motiv pentru care investitorii îşi plasează banii în
SIF-uri. De exemplu, pachetul de 6% din BCR, aflat în posesia fiecăruia dintre cele cinci fonduri, ar putea avea un preţ de peste şapte ori mai mare decât valoarea înregistrată în prezent în contabilitatea societăţilor de investiţii. Un exit la preţul corect ar putea dubla cotaţia SIF pe bursă, o perspectivă deloc de neglijat pentru investitori. Ce se va întâmpla însă atunci când „momentul“ BCR se va epuiza, într-un an sau doi? Strategia de investiţii pe termen mediu şi lung va face atunci diferenţa între fondurile de investiţii.

„Strategia este importantă azi şi poate şi mai importantă va fi peste câtva timp, când investitorii vor fi mai dornici de informare“, spune Eugen Voicu, preşedintele fondului mutual Certinvest. „Din păcate, lumea se uită în primul rând la randamente şi neglijează alte aspecte importante: costuri de intrare/ieşire, durata recomandată a investiţiei şi profilul declarat al fondului“, adaugă acesta. În cazul companiilor la care SIF-urile ar renunţa cu bucurie, deşi participaţiile reprezintă, ca număr, o valoare relativ ridicată, ponderea acestora în valoarea activului net este redusă. Paradoxal, fondurile s-ar putea confrunta în viitor cu problema unei lipse de diversificare a activelor. Un investitor s-ar putea trezi în situaţia în care ar putea la fel de bine să cumpere acţiuni BRD, BCR şi Petrom direct de pe piaţă, fără a mai plasa banii în SIF-uri, ale căror portofolii sunt constituite în mare parte din aceste acţiuni.

Acum însă, vânzarea acestor pachete ar lăsa SIF-urile lipsite de atractivitate. Oricum, BCR, cel mai valoros pachet al fiecărui SIF, nu a fost listat, deci valorificarea ar fi greu de realizat.
În general, fondurile investesc în domeniile cele mai dinamice dintr-o economie, iar aceste investiţii sunt deţinute pe termen mediu şi lung. Însă SIF-urile au pornit la drum cu diverse societăţi în portofolii, unele mai proaste, altele mai bune, şi nu cu active monetare pe care să le poată plasa în domeniile considerate cele mai profitabile şi cu perspectivele cele mai bune. În momentul de faţă însă, administratorii societăţilor de investiţii se pot gândi la strategii pe termen mediu şi lung, dar şi la o restructurare reală a companiilor din industrie, turism sau agricultură. De exemplu, SIF Muntenia a plasat şase milioane de euro pe pieţele externe şi va lista, la începutul anului viitor, o companie de turism, Casa de Bucovina – Club de Munte. Şi SIF Transilvania derulează investiţii de modernizare a companiilor de turism balnear şi pe litoral din portofoliu, precum THR Marea Neagră, Turism Felix, Tratament Balnear Buziaş, SC Covasna SA, SC Tuşnad SA sau ARO – Palace din Braşov. 

Investitorii, indiferenţi la strategie
«Puţini investitori cumpără acţiuni SIF pentru calităţile managementului şi pentru capacitatea acestora de a le maximiza averea. Aceştia încă se uită la activul bun raportat la preţ.»
Andrei Anghel, analist la Confident Invest

Ó investiŢii: SIF-urile scapă de balastul trecutului pag. 37