Pentru că tot trăim într-o lume de vise, şi nu de vis, în ceea ce priveşte bursa românească, să ne imaginăm cum ar fi arătat ea fără SIF-uri. Dacă e greu de vizualizat, ne putem uita la bursele vecine, la oferta existentă şi vedem că ele s-au dezvoltat mult mai bine fără echivalentul SIF-urilor. Aceste instrumente şi, mai recent, listarea Erste au creat un confort fals privind sănătatea bursei româneşti. Capitalizarea bursieră să arate bine, că restul vine de la sine
SIF-urile sunt o realitate şi vor continua pentru o perioadă lungă. După o scădere de la 96.000 la 52.000, indicele SIF-urilor se opreşte din scădere din lipsa unei vânzări serioase, pe volume ridicate. Nu avem nicio indicaţie că revenirea va fi cea visată de mulţi, adică în „V“, ci mai degrabă una formată din cel puţin o secvenţă de „W“, care se traduce printr-o consolidare. Graficul săptămânal al acţiunii SIF Oltenia ne ajută să stabilim raportul cumpărători vs. vânzători pe termen scurt-mediu. SIF5 a atins un suport din 2007 şi ne asteptăm ca acesta să reziste în lipsa unor ştiri catastrofale din exterior. Dacă un suport rezistă, unde este rezistenţa? Pentru intervalul de timp indicat mai sus, rezistenta apare evidentă la suportul din noiembrie 2007, adică la valoarea de 3,75. În favoarea acceptării suportului actual, la 2,85, vine şi indicatorul CCI prezent în subgraficul #2, care indică formarea unui low/minim al acţiunii SIF5 la o valoare rezonabilă, de -166.
Toate aceste date converg spre o concluzie: raportul risc/recompensă (eng. Risk/reward) arată favorabil deţinerii de poziţii long pe termen de câteva luni. Însă, la cumpărare în aceste situaţii de minim, se recomandă controlul capitalului şi al riscului implementat foarte simplu cu un stop-loss. Unde punem un stop-loss în situaţia actuală? La -5% faţă de preţul actual. Cine vrea să facă bani la bursă trebuie să accepte şi să cumpere această asigurare.
sursa: https://ta.educofin.com
Capital – Editia nr.13, data 2 aprilie 2008