Grupul Signa este la un pas de dezastru
Signa, imperiul imobiliar şi de retail în valoare de 23 miliarde de euro al austriacului Rene Benko, numit de presă „Austro-Trump”, este pe punctul de a anunţa un val de insolvenţe. Asta, pe fondul temerilor că eforturile de salvare de ultim moment de a asigura finanţare de urgenţă nu vor avea succes, anunță Bloomberg.
Signa Group are nevoie de 600 milioane de euro pentru rezolvarea necesarului de lichidităţi pe termen scurt. Dar timpul trece şi discuţiile pentru găsirea unei soluţii sunt afectate de structura complexă a Signa. Aceasta include diferiţi investitori şi creditori la diferite niveluri, spun sursele.
Rene Benko ar putea depune mai multe solicitări de intrare în insolvenţă în următoarele săptămâni. Dacă nu reuşeşte un acord de ultim moment, scrie sursa citată.
Signa este proprietarul clădirii Chrysler din New York, al magazinului Selfridges din Marea Britanie, al unor centre comerciale de lux în Viena şi al celui mai mare lanţ de magazine din Germania.
Signa Real Estate Management Germany GmbH ar fi solicitat, deja de vineri, în Germania intrarea în insolvenţă. Compania este o subsidiară deţinută în întregime de Signa Prime, care co-deţine Selfridges în Londra şi lanţul de magazine KaDeWe din Berlin.
Tribunalul german nu a confirmat insolvenţa. Purtătorul de cuvânt al Signa nu a răspuns solicitărilor de a comenta informaţia. Signa riscă să devină unul din cele mai mari dezastre imobiliare din Europa de la criza financiară globală.
BCE a avertizat despre dificultățile din zona imobiliarelor
Şi BCE (Banca Centrală Europeană) avertiza săptămâna trecută că sectorul imobiliar comercial din zona euro s-ar putea confrunta cu dificultăţi ani de zile. Asta reprezintă o ameninţare pentru băncile şi investitorii care îl finanţează. Piaţa imobiliară europeană este sub presiune, după ce BCE a majorat semnificativ dobânzile. Acestea sunt acum la niveluri record, iar economia încetineşte.
Raportul BCE examinează ameninţările la adresa stabilităţii financiare, subliniind temerile majore privind efectele boom-ului imobiliar care acum provoacă probleme în ţări ca Germania şi Suedia. Conform BCE, preţurile proprietăţilor comerciale sunt afectate de slăbiciunea economică şi de majorările de dobânzi din ultimul an şi reprezintă o ameninţare pentru profitabilitatea sectorului bancar şi modelul de afaceri.
Situaţia lui Benko este diferită de cea a altor investitori în sectorul imobiliar. El a continuat să facă achiziţii semnificative chiar şi în ultimii ani. În condiţiile în care preţurile proprietăţilor comerciale sunt în scădere, sporeşte lipsa de încredere a investitorilor. Iar structura corporate obscură a Signa o face în mod deosebit vulnerabilă.