Signature Bank din New York a fost închisă

Duminică, 12 martie 2023, autoritățile de reglementare bancară din SUA au închis Signature Bank din New York, un mare creditor din industria cripto, în încercarea de a preveni răspândirea crizei bancare.

Autoritățile de reglementare bancară din SUA au precizat că deponenții de la Signature Bank vor avea acces deplin la depozitele lor, o măsură similară pentru a asigura deponenții de la banca falimentară Silicon Valley Banks că își vor primi banii înapoi.

„Toți deponenții acestei instituții vor fi despăgubiți. Ca și în cazul rezoluției Silicon Valley Bank, nicio pierdere nu va fi suportată de contribuabil”, au transmis autoritățile de reglementare bancară, citată de către postul de televiziune CNBC.

„Anunțăm, de asemenea, o excepție similară de risc sistemic pentru Signature Bank, New York, New York, care a fost închisă astăzi de către autoritatea sa de stat care a acordat autorizația”, au informat, duminică seară, Trezoreria SUA, Rezerva Federală și Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor într-o declarație de presă comună.

Silicon Valley Bank a fost închisă, după ce s-a prăbușit la bursă

Vă amintim că, vineri, o autoritate de reglementare din California a închis Silicon Valley Bank (SVB) şi a numit Federal Deposit Insurance Corporation drept administrator pentru a evita agravarea unei crize, potrivit unui comunicat de presă, citat de către agenția de presă Reuters.

Sediul principal şi toate sucursalele băncii respective se vor redeschide luni, 13 martie 2023, şi toţi deponenţii asiguraţi vor avea acces deplin la depozitele lor asigurate cel târziu luni dimineață. Conform sursei citate anterior, bursele europene au scăzut puternic după anunțul pierderilor suferite de Silicon Valley Bank (SVB).

Joi, 9 martie 2023, acţiunile băncii au scăzut cu 60%, după ce a fost anunţat, miercuri seara, un plan de a atrage capital de peste 2 miliarde de dolari americani. Vineri, 10 martie 2023, titlurile au scăzut cu încă 60% în tranzacţiile electronice premergătoare deschiderii bursei, înainte de a fi suspendate în aşteptarea unor informaţii noi.

Silicon Valley Bank ar putea fi vândută

Potrivit unor surse citate de către CNBC, SVB Financial, compania mamă a Silicon Valley Bank (SVB), este în discuţii pentru vânzarea sa. Conform acelor surse anonime, încercările băncii de a strânge capital au eşuat, așa că a angajat consilieri pentru a explora o potenţială vânzare.

În prezent, marile instituţii financiare analizează o posibilă achiziţie a Silicon Valley Bank (SVB), dar, până acum, retragerile de depozite depăşesc procesul de vânzare, ceea ce face foarte dificilă realizarea unei evaluări realiste a băncii de către potenţialii cumpărători, au explicat acele surse.

Silicon Valley Bank (SVB) a fost afectată de erodarea capitalului din cauza creşterii dobânzilor de către Rezerva Federală din SUA, care a dus la scăderea finanţării disponibile pentru startupuri, acestea fiind nevoite să retragă fonduri de la bănci pentru a-şi desfăşura activităţile. În plus, dobânzile mari au dus şi la o scădere a valorii deţinerilor de titluri de Trezorerie ale Silicon Valley Bank (SVB), care a fost nevoită să le vândă în pierdere pentru a-şi consolida poziţia capitalului.

Pe data de 31 decembrie 2022, Silicon Valley Bank (SVB) avea active totale de aproximativ 209 de miliarde de dolari americani şi depozite totale de circa 175,4 de miliarde de dolari americani. Silicon Valley Bank (SVB), ale cărei activităţi sunt axate pe startup-uri din sectorul tehnologiei, are 17 sucursale în California şi în Massachusetts.