În luna ianuarie a fiecărui an pasionații de ceasuri se desfată cu noutățile prezentate la SIHH. Odată cu plăcerea de a vedea, comanda sau achiziționa un nou ceas de lux, aceștia generează tranzacții cu valori, uneori, uimitoare. Deși se feresc să anunțe sumele pe care le încasează grație comenzilor primite la expoziția de la Geneva, producătorii de ceasuri exclusiviste recunosc că un astfel de eveniment le asigură un start bun de an. De altfel, spre deosebire de ultimele două ediții, cea din 2018 vine pe fondul unei creșteri așteptate a pieței. Vânzările mondiale de bunuri de lux au urcat în 2017 cu circa 5% până la 1.160 de miliarde de euro, 262 de miliarde fiind aferente achizițiilor de bunurilor personale, zonă în care sunt incluse și ceasurile. Pe fondul apetitului crescut al clienților pentru lux, exporturile elvețiene de ceasuri au urcat cu aproape 3% față de 2016 până la aproximativ 17 miliarde de euro (20 mld. franci elvețieni).
Cu o piață aflată din nou pe val – după prăbușirile din 2015 și 2016 – și având în grupul Richemont un susținător extrem de puternic, SIHH pare din nou gata să rupă gura târgului. Cu o strategie schimbată radical, expoziția de ceasuri de lux care se desfășoară la pavilionul expozițional Palexpo din Geneva între 15 și 19 ianuarie, a reușit să atragă în acest an șase noi producători: Hermès, Armin Strom, Chronométrie Ferdinand Berthoud, DeWitt, F.P.Journe și Romain Gauthier. În acest fel numărul expozanților a ajuns la 35, dintre care 18 sunt case cu tradiție, iar 17 sunt ceasornicari independenți grupați în zona Carré des Horlogers inaugurată la ediția din 2016. Mai mult decât atât, pentru că din 2017 SIHH are și o zi dedicată publicului larg, este de așteptat ca în acest an vânzările să fie chiar mai importante.
Gigantul din spatele maeștrilor orologieri
Cele două mari expoziții europene de ceasuri, SIHH și Baselworld, își dispută an de an poziția de lider al evenimentelor dedicate industriei ceasurilor de lux. Spre deosebire de SIHH, expoziția care va începe pe 22 martie 2018 în frumosul oraș de pe malul Rinului permite accesul tuturor doritorilor în toate cele șase zile de desfășurare. În schimb, nu are susținerea puternicului grup Richemont. Deși nu își promovează postura de păpușar al evenimentului de la Geneva (SIHH) preferând să stea în umbră, marele grup elvețian își trimite la Palexpo în această lună 11 mărci, adică aproape o treime din numărul total al expozanților. Așa se face că nume celebre precum Piaget, Roger Dubuis, Vacheron Constantin, Van Cleef & Arpels, Montblanc, Officine Panerai, IWC Schaffhausen, Jaeger-LeCoultre, Cartier, Lange & Söhne sau Baume & Mercier se vor afla în plutonul de frunte al expozanților grație apartenenței la un conglomerat cu vânzări anuale de circa 11 miliarde de euro și o marjă operațională de 16,6%.
Ceasuri aniversare
Pe lângă dimensiunile mercantile ale „afacerii SIHH”, expoziția de la Geneva are, desigur, și o latură artistică, pasională. Pentru iubitorii de ceasuri de lux banii nu sunt la fel de importanți precum piesele pe care le poartă la mână sau își doresc să le includă în propriile colecții. Aceștia pot descoperi la SIHH produse demne de toată atenția, iar printre acestea se află unele „tribut”, piese a căror valoare crește și ca urmare a evenimentului căruia îi sunt dedicate.
Pentru a susține afirmația de mai sus este suficient să menționăm cele trei ceasuri cu care Audemars Piguet celebrează a 25-a aniversare a Royal Oak Offshore. La începutul anlor `70, lansarea Royal Oak de către Audemars Piguet s-a dovedit o decizie inspirată. Puține piese din istoria ceasornicăriei au ajuns la nivelul de notorietate al acestui ceas îndrăgit în special de oamenii de afaceri, muzicieni celebri și atleți cunoscuți. În 1993, casa fondată în Vallée de Joux hotărăște să pună în vânzare un urmaș al piesei originale denumit Royal Oak Offshore. Ei bine, acum, la împlinirea a 25 de ani, acest ceas primește trei noi interpretări. Una care reflectă fidel piesa de bază dar are un claibru modern, și alte două denumite Offshore Tourbillon Chronograph care au un cadran și un calibru complet regândite și care diferă unul de celălalt doar prin materialele utilizate.
Tot la capitolul ceasuri aniversare trebuie inclusă și colecția Jubilee care are sarcina de a marca împlinirea a 150 de ani de IWC Schaffhausen. Mai puțin obișnuit în lumea ceasornicăriei, aceasta este compusă din nu mai puțin de 27 de piese în ediție limitată care fac parte din patru familii: Portugieser, Portofino, Da Vinci, și Pilot’s Watch. Dintre acestea se remarcă IWC Portugieser Constant-Force Tourbillon Edition „150 Years” care va fi comercializat în doar 15 piese, fiecare cu un preț de 210.000 de euro. Pentru clientela feminină, IWC a inclus în colecție Da Vinci Automatic Moon Phase 36 Edition „150 Years” care pe bezel 206 diamante albe. Limitat la 50 de exemplare, acest ceas costă „doar” 25.000 de euro.
Un ceas, omagiu de această dată, este A. Lange & Söhne 1815 „Homage to Walter Lange” și îi este dedicat strănepotului fondatorului companiei, Ferdinand Adolphe Lange. Ceasul are diametrul de 40,5 mm și ascunde noul calibru L1924 cu 253 de componente. Poate fi comandat cu carcasă din aur galben, aur alb sau oțel inoxidabil.
Cinci bijuterii de la Cartier
Despre Cartier se spune că este „bijutierul regilor şi regele bijutierilor”, iar cele cinci piese ale noii colecţii Libre, inspirată din celebrul Baignoire de la începutul anilor 1900, respectă integral această titulatură. Pasionaţii care au ajung în această săptămână la Geneva pot admira pe viu înteaga colecţie Libre compusă din Baignoire Débordante, Baignoire Infinie, Baignoire Etoilée, Baignoire Interdite şi Crash Radieuse. Cu un nume care, în traducere liberă, ar însemna „cada de baie”, dar care subliniază linia ovoidală a pieselor, primele patru ceasuri din colecţie au preţuri care încep cu 36.000 de euro şi urcă, ameţitor, până la 176.000 de euro. Baignoire Débordante este, fără doar şi poate, cel mai strălucitor model din colecţia Carier Libre şi are o carcasă ovală înconjurată de diamante şi elemente negre de prindere menite să sublinieze contrastul. Bezelul dantelat din jurul cadranului negru-antracit ascunde o carcasă în care se află un mecanism quartz. Cu dimensiuni 46,9 mm x 28,4 mm, Baignoire Débordante va fi comercializat într-o ediţie limitată la doar 50 de piese, fiecare având un preţ de 70.000 de euro. Baignoire Infinie are un cadran negru mai mic care aminteşte de ceasurile din 1920. Piesa este realizată din aur alb decorat cu mai multe straturi de diamante, mătase tahitiană şi elemente decorative negre, toate încadrând cadranul central. Animat tot de un mecanism quartz, Baignoire Infinie măsoară 50 mm x 38,20 mm şi va fi comercializat, tot în 50 de exemplare cu preţul de 85.000 de euro. Baignoire Etoilée este cel mai scump din întreaga colecţie. Acest ceas-brăţară rafinat are partea superioară din diamante, cadranul de un negru opac, iar partea inferioară din elemente decorative negre. Tot cu mecanism quartz şi cu dimensiuni complet atipice (43,65 mm x 20,11 mm), Baignoire Etoilée va fi vândut în doar 12 exemplare, pentru fiecare clienţii trebuind să plătească 176.000 de euro. Chiar dacă nu este cea mai scumpă, ultima „cadă de baie” din colecţie, Baignoire Interdite este cea mai spectaculoasă şi intrigantă totodată. Carcasa din aur alb cu dimensiunea 35,35 mm x 21,40 mm are bezelul acoperit, doar aparent fără o ordine clară, cu diamante. Peste cadran se „înfăşoară” suprarealist cifre romane stilizate. Ceas de tipul „love it, or hate it”, Baignoire Interdite, va fi produs în 50 de exemplare, iar preţul deja anunţat este de 36.000 de euro. Fără o legătură clară cu restul colecţiei, Cartier Crash este o piesă dedicată, în special, colecţionarilor. Unic şi ciudat, acest ceas cu carcasă din aur galben care pare strivită are dimensiuni 42 mm x 23,3 mm, este animat de calibrul 8970MC şi are un preţ de 34.000 de euro. Vor fi comercializate tot 50 de exemplare.