Comisia juridică a Camerei Deputaţilor urmează să se întrunească joi pentru a dezbate şi întocmi raport la proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Preşedintele Comisiei juridice, Laura Vicol, a declarat miercuri că proiectul privind desfiinţarea SIIJ va fi dezbătut joi, de la ora 10,00.
Ea a spus că deputații au fost sesizaţi de Biroul permanent cu proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.
„Am stabilit ora 10,00 pentru mâine, dar va trebui să vorbesc din nou cu toţi membrii comisiei pentru a putea invita reprezentanţi ai organizaţiilor, pe domnul ministru al Justiţiei, eventual, pe domnul procuror general. În cursul zilei de astăzi, vom trimite invitaţiile către toate aceste persoane. Până atunci vă rog să trimiteţi eventualele amendamente pe care le solicitaţi, urmând să le dezbatem în şedinţa de mâine, de la ora 10,00, şedinţă dedicată acestui proiect de lege, urmând ca votul să fie după dezbateri”, a afirmat Laura Vicol.
Decizia luată de Guvern în privința SIIJ
Trebuie amintit că Executivul aprobat, luni, legea pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţiei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru.
„Cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul Secţiei se transmit pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parchetelor competente potrivit art. 3, care continuă soluţionarea acestora”, potrivit legii de desfiinţarea a SIIJ.
De asemenea, Cauzele soluţionate ale căror dosare se află în arhiva Secţiei se transmit pe cale administrativă în termen de 180 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parchetelor competente.
DNA vrea desființarea Secției Speciale
DNA cere cu fermitate desființarea SIIJ și revenirea în aria de competență a procurorilor săi cercetarea magistraților suspectați de fapte de corupție.
„Direcția Națională Anticorupție s-a exprimat în mod ferm și constant pentru desființarea SIIJ și revenirea în competența sa a faptelor de corupție și asimilate corupției săvârșite de magistrați. Această poziție fermă a fost adusă la cunoștința opiniei publice și a instituțiilor cu atribuții în domeniu, în repetate rânduri, ea bazându-se pe argumente temeinice. Subliniem din nou nevoia României de a dispune de o structură de combatere a corupției, cu precădere la nivelurile cele mai înalte, care să fie eficientă, funcțională, specializată, înzestrată cu un grad înalt de independență operațională și cu resurse umane și tehnice pe măsură. Structura pe care o avem în vedere a fost deja creată încă din anul 2002 și funcționează de 20 de ani, aceasta fiind Direcția Națională Anticorupție”, a transmis marți DNA, într-un comunicat.