„Fabrica de mortare uscate va deveni operaţională începând cu luna septembrie a acestui an, cu un personal format din 10 angajaţi. Vom produce aici aceeaşi gamă pe care, până în acest moment, o importam de la alte subsidiare din regiune – atât mortare speciale (mortare de subturnare, mortare de reparaţie, mortare de impermeabilizare, mortare de presărare), cât şi mortare folosite ca adezivi”, a declarat Ileana Nicolae, directorul general al Sika România.

La începutul acestui an, Sika România a achiziţionat o hală de 2.000 de metri pătraţi, amplasată pe un teren cu o suprafaţă de 20.000 de metri pătraţi, dar şi echipamente constând în două linii de producţie complet automatizate de la compania Deutek. Toate acestea au făcut parte dintr-o unitate de producţie a companiei ce nu mai era operaţională în momentul achiziţiei. Deutek, companie controlată de fondul de investiţii Advent International, a mai vândut anul trecut şi fabrica de adezivi şi mortare uscate din Fundulea companiei cu capital polonez Cesal Oradea.
    
„Am luat decizia unei investiţii brownfield deoarece am găsit această fabrică ce corespunde cerinţelor noastre. În plus, o investiţie greenfield ar fi fost operaţională după aproximativ 2 ani”, a mai spus Ileana Nicolae.

Investiţia în noua unitate de producţie a fost susţinută din fonduri proprii şi va fi amortizată în următorii doi ani. Noua fabrică va avea o capacitate de producţie de aproximativ 50.000 de tone anual, iar mortarele uscate produse se vor adresa pieţei locale, dar vor ajunge şi la export pe pieţe învecinate, precum Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ucraina şi Ungaria.

„Pe piaţa de mortare speciale estimăm o creştere substanţială a cotei de piaţă, în următorii trei ani. În ceea ce priveşte mortarele folosite ca adezivi, am luat decizia de a le produce local deoarece era dificil să fim competitivi în condiţiile impactului foarte mare al costului de transport în preţul final al mortarelor”, a mai precizat Ileana Nicolae.  

Producătorul a mai anunţat la începutul acestui an că are în plan investiţii de circa un milion de euro în următorii trei ani, perioadă în care vizează un avans al afacerilor de 5% anual, ceea ce ar duce cifra de afaceri a companiei la 21 mil. euro în 2013.

Valoarea pieţei de mortare uscate este estimată de directorul Sika la aproximativ 200 de milioane de euro.