Cota de piaţă a Sika România, companie ce activează pe piaţa locală de materiale chimice pentru construcţii, va rămâne constantă în acest an, la circa 2% din totalul pieţei autohtone, iar afacerile cresc cu 5%, până la 19 milioane euro.
Potrivit directorului general Ileana Nicolae, pe piaţa materialelor chimice pe care activează compania, cota de piaţă este de 7% şi este posibil să crească în acest an.
"Felia de piaţă pe care activăm noi, care nu cuprinde segmentul adezivilor, îl estimez la circa 300 milioane euro, din totalul de 900 milioane euro cât a reprezentat în 2011 piaţa totală a materialelor chimice pentru construcţii. Afacerile companiei vor avansa cu 5% în acest an", a afirmat Nicolae.
Anul trecut, afacerile companiei au crescut cu 17%, până la 18 milioane euro.
Piața materialelor chimice pentru construcții, avans de 5%
Oficialul Sika estimează un avans de 5% şi pentru întreaga piaţă, care a scăzut anul trecut cu 5%, până la 900 milioane euro. Afacerile companiei au crescut anul trecut cu 17%, până la 18 milioane de euro datorită politicii de selecţionare a clienţilor a clienţilor, asigurarării consultanţei în şantier şi a suportului tehnic pe toată durata proiectelor.
Anul trecut, compania a efectuat o serie de scumpiri la produse, în medie cu 5%, pe fondul creşterii preţurilor la materiile prime cu procente cuprinse între 8% şi 23%. Nicolae estimează un plus al afacerii de 5% în fiecare an pe următorii trei ani, pe fondul avansului diviziei de retail, al majorării numărului de distribuitori şi al realizării proiectelor de infrastructură anunţate.
Astfel, cifra de afaceri a companiei ar urma să ajungă la aproape 19 milioane euro în acest an, la aproape 20 milioane euro în 2013 şi la 21 milioane euro în 2014. Investiţiile companiei vor fi de circa 1 milion euro în următorii trei ani şi se vor concentra pe modernizarea laboratoarelor de cercetare şi dezvoltare, construirea unui centru de competenţe în materiale de construcţii ce va cuprinde un laborator de betoane şi mortare şi unul pentru testarea adezivilor, dar să pentru construirea unei staţii de epurare.
În 2011, o pondere importantă din afaceri au reprezentat-o vânzările de aditivi pentru betoane, produse realizate în cadrul fabricii de la Braşov. În cei 10 ani de prezenţă, Sika România a participat la dezvoltarea unor proiecte precum Aeroportul Henri Coandă – Otopeni, Autostrada Transilvania, Autostrada Soarelui – A2, staţia de epurare de la Glina, Stadionul Naţional, Parcul Eolian Fântânele şi Biblioteca Naţională.
Printre competitorii cei mai importanţi ai companiei se numără Henkel şi BASF.