Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Dan Nica, impreuna cu ministrul dezvoltarii si prognozei, Leonard Cazan, si Corina Petrescu, directorul Oficiului pentru investitori din MCTI, a vizitat alaturi de reprezentantii administratiei din Galati spatiile disponibile pentru infiintarea primului parc de software din Romania si a unui parc tehnologic in Zona Libera Galati.
Parcul de software va oferi spatiu pentru desfasurarea activitatii unui numar estimativ de 100 de firme private al caror obiect de activitate este dezvoltarea de soft si va fi amplasat in cladirea Navrom Business Center din Galati.
„Orasul Galati este racordat la transmisii de date de mare viteza, ceea ce, impreuna cu reteaua interna a acestui centru, va oferi acestor firme si informaticienilor romani care vor lucra aici conditii de functionare similare cu cele ale angajatilor companiilor din Germania sau Statele Unite ale Americii”, a declarat ministrul Dan Nica.
Navrom va pune la dispozitia companiilor interesate o suprafata de 2.500 de metri patrati. Spatiile alocate firmelor vor avea dimensiuni variabile, de la una la trei camere, cu posibilitatea de relocare in functie de dezvoltarea companiei. Sunt prevazute si suprafete comune pentru sali de conferinte, prezentari sau negocieri.
Facilitatile fiscale si de alta natura nu sunt inca „litera de lege”, dar exista un avantaj: costuri mici pentru chirie si intretinere, pe baza subventiilor de la Primaria si Consiliul Judetean Galati. Firmele care vor fi gazduite in parcul de software vor trebui sa respecte un set de prevederi minimale, legate de obiectul de activitate, numarul de angajati si se vor angaja sa respecte anumite obligatii fata de comunitate.
Conform estimarilor MCTI, parcul IT, similar unui proiect al Guvernului landului Bavaria, care functioneaza deja in MALnchen, va deveni functional pana la sfarsitul anului 2002 si va oferi locuri de munca pentru aproximativ 500-1.000 de persoane, in special programatori sau persoane cu profesiuni conexe.
„Exista deja in Galati companii care asteapta implementarea acestui proiect”, a mai declarat ministrul Nica. Oficialii MCTI nu au vrut sa dezvaluie numarul companiilor interesate sa se mute in parcul IT de la Galati. Daca la sfarsitul anului viitor vom avea la Galati un Silicon Valley al Romaniei ramane de vazut. Oricum, parcuri similare sunt prevazute si la Brasov, unde discutiile cu autoritatile locale au demarat deja, in Bucuresti, Timisoara, Cluj si Craiova.