Iar la ediția din anul 2025, conform tradiției, se reunesc sute de specialiști în cafea. Ajung în același loc experți în domeniu din România, din Italia, Grecia sau Danemarca. De asemenea, la Bucharest Coffee Festival participă și amatori pasionați de cafea și de produse conexe. Evenimentul de la Laminor este organizat de către reprezentanții Barista School, First Coffee și SCA – Romania Chapter (Specialty Coffee Association)

Gustul cafelei de specialitate

În 2011 s-a organizat pentru prima dată Bucharest Coffee Festival în capitala țării noastre. Este considerat astfel primul festival dedicat domeniului desfășurat în Europa Centrală și de Est și al 2-lea din întreaga Europă, după cel de la Londra. De aproape 15 ani de zile, scopul principal este promovarea cafelei de specialitate, fie că aceasta provine din partea marilor jucători ai industriei, de la prăjitori, de la cafenele sau de la mici antreprenori.

În spatele acestei povești stă Silvia Constantin, antreprenoare și parte a echipei de traineri din cadrul Barista School.

„Am creat un eveniment, o platformă de comunicare pentru afacerile din domeniul cafelei, pentru prăjitoriile artizanale, pentru barista. Am adus din afară competițiile specifice, se organizează în cadrul acestui festival, timp de trei zile. Iar cei care câștigă aici trec mai departe în etapele internaționale”, spune Silvia Constantin în cadrul unui interviu pentru Capital.

Iar competițiile desfășurate la Bucharest Coffee Festival sunt: Campionatul Național de Latte Art, Coffee in Good Spirits (CIGS), finala națională, și Campionatul Național de Barista. Câștigătorul fiecărei competiții va reprezenta România la Campionatele Mondiale care au loc la Geneva, între 26 și 28 iunie 2025, și la Milano, între 17 și 21 octombrie 2025. Prin aceste concursuri naționale de Barista, Bucharest Coffee Festival a popularizat cafeaua de specialitate în România. Evenimentul a pus în valoare profesia de specialist în cafea și a dus la expansiunea domeniului cafelei.

Omul și cafeaua

Silvia Constantin afirmă că nu mai vorbim de mult timp despre o simplă băutură, ci de o adevărată experiență.

„Oamenii și-au făcut un ritual în jurul cafelei, își aleg cea mai bună cafea să o prepare acasă, merg în locații de specialitate pentru a socializa, pentru a se simți bine. Asociază cafeaua cu anumite amintiri, cu anumite emoții. Există o strânsă legătură între oameni și cafea și nu cred că se va rupe niciodată”, declară antreprenoarea.

Ea a început proiectul pe bază de voluntariat alături de alți oameni pasionați și muncitori. Și-au dorit să educe consumatorul de cafea, dar și producătorii.

„De mulți ani, locațiile unde organizăm Bucharest Coffee Festival sunt pline de producători, de cafenele, de barista și așa mai departe, susțin proiectul și concursurile de barista. Este foarte mult de muncă. Noi ne-am propus să aducem împreună oamenii din industria pentru a trece mereu și mereu la nivelul următor”, adaugă Silvia Constantin.