Miercuri, 26 februarie 2025, silvicultorii din întreaga țară vor ieși în stradă pentru a protesta împotriva deciziei Guvernului de a le diminua salariile cu 25%. Aceștia acuză Executivul că a luat această hotărâre fără consultare publică și fără o justificare clară. Federația Sindicatelor Silva subliniază că, în timp ce alte categorii de angajați beneficiază de măsuri favorabile, personalul silvic este singura categorie afectată de tăieri salariale. Protestatarii cer anularea ordonanței prin care au fost reduse veniturile și acuză o campanie de discreditare a angajaților din acest domeniu.
Silvicultorii contestă deciziile: Reducerea veniturilor fără consultare publică
Potrivit comunicatului transmis de Federația Sindicatelor Silva, diminuarea salariilor silvicultorilor a fost decisă fără nicio consultare publică și fără o explicație clară.
„Fără niciun fel de consultare publică, în dispreţul total al legii, Guvernul a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută diminuarea cu 25% a salariilor tuturor silvicultorilor din România. Peste 20.000 de silvicultori vor duce acasă cu 25% mai puţini bani. Guvernul a elaborat Ordonanţa de Urgenţă nr. 4/2025 fără nicio explicaţie. În această situaţie se află tot personalul silvic care îşi desfăşoară activitatea la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, la Garda Forestieră Naţională, la ocoalele silvice de regim, la Romsilva şi la Institutul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură”, se arată în comunicatul Federației.
Decizia vizează întreg personalul silvic din România, inclusiv angajații Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai Gărzii Forestiere Naționale, ai ocoalelor silvice, ai Romsilva și ai Institutului Național pentru Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură.
Discriminare față de alte categorii de angajați
Sindicaliștii denunță o măsură „paradoxală și umilitoare”, subliniind că, în aceeași ședință de Guvern, au fost aprobate măsuri favorabile pentru alte categorii de bugetari.
„Astfel, poliţiştilor şi militarilor li se vor plăti zilele libere muncite. În companiile de stat, salariaţii îşi vor păstra creşterile salariale faţă de anul 2024, iar companiile cu pierderi chiar pot acorda prime. Numai silvicultorii sunt „pedepsiţi” fără a avea nicio vină”, se precizează în comunicatul sindicatelor.
Sindicaliștii subliniază că majorarea salariilor de bază cu 25% a fost o compensare pentru eliminarea sporului de risc, stabilită prin noul Cod Silvic adoptat anul trecut.
„O măsură dură și nedreaptă”
„Aparent inexplicabil, Guvernul a decis prin OUG (unde este oare urgenţa?) că veniturile silvicultorilor trebuie tăiate cu 25%. O măsură dură şi nedreaptă, dar care vine în urma unei intense campanii de denigrare a personalului silvic şi a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, iniţiată în urmă cu o lună de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor”, afirmă sindicaliștii.
Protestul organizat de Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva are loc miercuri, 26 februarie 2025, între orele 10.00 și 13.00, la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Revendicările protestatarilor
Silvicultorii cer anularea articolului V din Ordonanța Guvernului nr. 4/2025, prin care veniturile lor sunt reduse cu 25%. De asemenea, solicită păstrarea drepturilor prevăzute în Legea 234/2019, care modifică Statutul personalului silvic.
Sindicaliștii mai cer oprirea „campaniei de discreditare” a angajaților din silvicultură, pe care o consideră periculoasă.
„Stoparea de către ministrul Mediului, a acţiunilor de discreditare şi compromitere a personalului silvic aflat în slujba pădurilor şi a interesului naţional, campanie care a afectat grav autoritatea personalului silvic aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi alimentează dezbinarea socială, cu consecinţe imprevizibile, depolitizarea şi profesionalizarea structurilor silvice de administrare a pădurilor din România”, se precizează în comunicat.
Aceștia atrag atenția că atacurile împotriva personalului silvic s-au intensificat în trecut în urma unor astfel de campanii.
„Atragem atenţia pe această cale Parchetului General, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cât şi instituţiilor din sistemul de ordine publică, apărare şi siguranţă naţională asupra faptului că, nu demult, campanii similare de denigrare a personalului silvic, pornite în mod iresponsabil tot din sfera politică, au condus la atacuri violente asupra personalului silvic, fiind cunoscute cazurile celor şase pădurari omorâţi, apărând pădurea de infractori, precum şi a celor peste 750 de silvicultori care au căzut victime ale agresorilor în timpul serviciului, suferind vătămări corporale grave”, se mai arată în comunicatul sindicatelor.
Guvernul motivează reducerea salariilor prin necesitatea echilibrului bugetar
Joi, 20 februarie, Executivul a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 4/2025, care suspendă, pe parcursul anului 2025, aplicarea unei majorări de 25% a salariilor personalului silvic.
Guvernul justifică această decizie prin necesitatea controlului cheltuielilor publice și menținerea echilibrului bugetar.
Cu toate acestea, sindicaliștii susțin că măsura este nedreaptă și discriminatorie, afectând doar un segment de angajați, în timp ce alții beneficiază de creșteri salariale și facilități financiare.