Silvicultorii protestează împotriva discreditării Romsilva

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva va organiza miercuri, 12 februarie 2025, între orele 10:00 și 13:00, un protest la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MADR) împotriva campaniei de presă începută de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, care încearcă să discrediteze Romsilva și să le facă rău angajaților ei. În paralel, va avea loc o grevă de avertisment în toată țara.

Mircea Fechet
Mircea Fechet (SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet)

Solicitările sindicaliștilor

Angajații Romsilva îi cer lui Mircea Fechet să oprească „campania de denigrare” a Regiei Naționale a Pădurilor, care este responsabilă cu administrarea pădurilor statului român și încetarea „atacurilor” la adresa angajaților silvici care lucrează pentru păduri și pentru interesul național.

Această campanie le dăunează autorității și imaginii angajaților silvici și provoacă diviziuni în societate. De aceea, ei solicită să se depolitizeze structurile care administrează pădurile și să se facă mai profesionale pentru a îmbunătăți sectorul silvic. Ei cer ca administrarea pădurilor statului să fie exceptată de la „guvernanța corporativă”, așa cum s-a făcut deja pentru pădurile publice administrate de autoritățile locale, prin Legea nr. 331/2024 – Codul Silvic.

„Solicităm înlocuirea guvernanţei corporative, formă de management ce are ca principal obiectiv maximizarea profitului, cu managementul forestier durabil la păduri, aşa cum se întâmplă la nivelul statelor europene (conform Rezoluţiei H1/1993 a Conferinţei de la Helsinki privind protecţia pădurilor în Europa).

Solicităm consultarea sindicatelor, în calitate de parteneri sociali ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu precădere, la elaborarea actelor normative cu impact asupra activităţii Romsilva (HG privind Regulamentul de organizare şi funcţionare), cu impact asupra drepturilor şi obligaţiilor personalului silvic (Iniţiativa de modificare a Statutului personalului silvic), precum şi la adoptarea oricărei decizii care poate afecta stabilitatea locurilor de muncă din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor”, se arată în comunicatul de presă.

Sindicaliștii cer ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor să intervină pentru plata compensațiilor restante, conform Codului Silvic, pentru cheltuielile legate de creșterea și îmbunătățirea cailor de rasă, administrarea ariilor protejate și paza pădurilor private. Valoarea totală a restanțelor depășește 150 de milioane de lei.

„Solicităm intervenţia ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru eliminarea procentelor de lemn fasonat din Codul silvic. Valorificarea lemnului trebuie făcută pe baza principiilor de rentabilitate economică, în acord cu condiţiile reale de piaţă.

Solicităm intervenţia ministrului pentru modificarea legislaţiei în materie de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice şi simplificarea actualelor proceduri birocratice aberante, costisitoare şi mari consumatoare de timp.

Solicităm intervenţia pentru plata contribuţiilor suplimentare la bugetul de asigurări sociale în cazul locurilor de muncă din sectorul silvic încadrate în condiţii speciale, conform Legii 360/2023 şi respectiv Legii 331/2024”, menţionează ccomunicatul de presă.

Va avea loc și o grevă de avertisment

Tot miercuri, 12 februarie 2025, între orele 10:00 și 13:00, sindicatele din silvicultură vor organiza și o grevă de avertisment la locurile de muncă, fără a opri activitatea, pentru a protesta împotriva „campaniei de denigrare” a Romsilva.

„Atragem atenţia, pe această cale, Parchetului General, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cât şi instituţiilor din sistemul de ordine publică, apărare şi siguranţă naţională asupra faptului că, nu demult, campanii similare de denigrare a personalului silvic, pornite în mod iresponsabil tot din sfera politică, au condus la atacuri violente asupra personalului silvic, fiind cunoscute cazurile celor şase pădurari omorâţi, apărând pădurea de infractori, precum şi a celor peste 750 de silvicultori care au căzut victime ale agresorilor în timpul serviciului, suferind vătămări corporale grave. Nu faceţi experimente cu pădurile statului!”,  au transmis sindicaliștii.