Silvio Berlusconi a precizat că investitorii chinezi vor plăti cel puţin 400 milioane de euro în următorii doi ani, ceea ce evaluează clubul la aproximativ 750 milioane de euro, inclusiv datoriile de 200 milioane de euro. 

"Milan şi-a început itinerariul spre China", a declarat omul de afaceri, fără a da publicităţii identitatea cumpărătorilor. 

AC Milan, unul dintre cluburile de fotbal care au înregistrat victorii importante în Europa, a înregistrat anul trecut pierderi de 93,5 milioane de euro. 

La începutul lunii mai, Fininvest, compania holding a familiei Berlusconi, care deţine AC Milan, a demarat discuţiile exclusive cu un consorţiu chinez, în vederea injectării de noi fonduri în clubul de fotbal. Cândva unul dintre principalele cluburi din fotbalul mondial, AC Milan nu a mai reuşit să câştige niciun trofeu important în ultimii cinci ani şi, în prezent, înregistrează pierderi. 

Vineri, publicaţia China Daily a anunţat că săptămâna aceasta se va semna un acord în urma căruia un consorţiu chinez va prelua iniţial 80% din AC Milan, restul de 20% urmând să fie achiziţionat în următorii 2 – 3 ani. 

Berlusconi ar urma să fie numit consultant neoficial al noului proprietar şi va fi preşedintele de onoare al AC Milan. 

Luna trecută, grupul chinez de distribuţie Suning Commerce Group a preluat un pachet de aproape 70% din acţiunile clubului de fotbal italian FC Internazionale Milano (Inter Milano) cu suma de 270 de milioane de euro, cea mai mare achiziţie a unei echipe europene de fotbal derulată până acum de o firmă chineză. Suning, cu active în sectorul imobiliar, financiar şi de agrement, deţine şi echipa de fotbal Jiangsu Suning, antrenată până de curând de românul Dan Petrescu. 

În ultimii ani, China a început să investească masiv în academii de fotbal, drepturi de televizare şi transferuri de jucători străini. Luna trecută, antreprenorul chinez Xia Jiantong a cumpărat clubul de fotbal Aston Villa, devenind primul chinez care va deţine în totalitate o echipă engleză de fotbal. 

Anterior, în luna decembrie a anului trecut, un consorţiu de investitori chinezi a plătit 375 milioane de euro (400 milioane de dolari) pentru preluarea unui pachet de 13% din acţiunile unui grup care deţine mai multe cluburi de fotbal printre care şi Manchester City. 

De asemenea, la începutul lui 2015, un alt miliardar chinez, Wang Jianlin, proprietarul conglomeratului de companii Wanda, considerat unul dintre cei mai bogaţi oameni din China, a cumpărat 20% din acţiunile clubului de fotbal spaniol Atletico Madrid, pentru care a plătit 45 de milioane de euro. 

AGERPRES