"Sunt împotriva unei Uniuni Europene cu state hegemonice şi ne-solidare", dar "susţin o Europă care să fie puternică pe plan politic", a afirmat Berlusconi cu ocazia lansării unei cărţi a lui Bruno Vespa, un ziarist de care este apropiat.

În opinia fostului premier italian, "Germania hegemonică a dat Băncii Centrale Europene numai puterea de a combate inflaţia" şi nu aceea de a activa tipărirea de bani. "Aşadar euro nu este o monedă adevărată", crede Berlusconi.

"Germania a câştigat în detrimentul tuturor celorlalte state. Italia a sărăcit, companiile sale sunt slăbite şi pot fi cumpărate de societăţile concurente. Germania a profitat de euro", a continuat el.

Acuzat de partenerii europeni ai Italiei că a subminat credibilitatea ţării sale, Berlusconi consideră că aceste opinii sunt rezultatul unor "neînţelegeri şi răutăţii anumitor protagonişti" din UE. El i-a calificat pe preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şi pe şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, drept "personaje obscure". "Personal, cred că sunt chiar buni, dar nu fac parte din istoria Uniunii Europene", a mai spus fostul premier italian.
Sursa: Agerpres