Rămas bun Microsoft, bun venit neprevăzutului! Unul dintre cei mai titraţi manageri autohtoni şi-a luat destinul în propriile mâini devenind consultant de management. L-am găsit pe Silviu Hotăran pe picior de plecare la mare, în teambuilding, cu foştii colegi de la Microsoft România, de parcă nici n-ar fi părăsit de cåteva zile postul de director general. Unul dintre cei mai apreciaţi manageri pe care i-a avut businessul romånesc, el admite că o parte din suflet îi
Rămas bun Microsoft, bun venit neprevăzutului! Unul dintre cei mai titraţi manageri autohtoni şi-a luat destinul în propriile mâini devenind consultant de management.
L-am găsit pe Silviu Hotăran pe picior de plecare la mare, în teambuilding, cu foştii colegi de la Microsoft România, de parcă nici n-ar fi părăsit de cåteva zile postul de director general. Unul dintre cei mai apreciaţi manageri pe care i-a avut businessul romånesc, el admite că o parte din suflet îi va rămåne alături de oamenii din organizaţia în care şi-a petrecut mai bine de zece ani. De altfel, încă vorbeşte la persoana întåi plural cånd se referă la compania pe care tocmai a părăsit-o. „Noi“ am făcut asta, „noi“ am crescut odată cu ceilalţi… Secretul lui Hotăran e acela că, în subconştientul său, noţiunile de „eu“ şi „noi“ au fuzionat demult.
„Microsoft e o companie care creează dependenţă emoţională şi, cel puţin la început, o să regret multe, o să îmi lipsească oamenii de aici, evenimentele, conferinţele… Ca să parafrazez o replică din filmul «Ultimul samurai», o să îmi fie dor de conversaţiile cu Vahé (Torossian, preşedinte al Microsoft Central and Eastern Europe, fostul său şef – n.red.)“.
„Nu cred în eroi care joacă în echipe perdante“
Cu toate că ştia de mai multă vreme că, la un moment dat, va veni şi vremea despărţirii de Microsoft, ideea noii afaceri în care porneşte acum i-a venit nu cu mult timp în urmă, pe vremea cånd era general manager pe regiunea Europa de Sud-Est al gigantului din Redmond. „Mi-am dat seama repede, după vreo două zile, că nu am cum să ştiu mai bine realităţile de pe fiecare din cele zece pieţe pe care le aveam în subordine, mai bine decåt şefii din respectivele ţări, la fel cum, în Romånia, nu ştia nimeni situaţia mai bine decåt mine. Dar puteam să-i ajut să construiască echipe, în care fiecare om să aducă plusvaloare, în aşa fel încåt valoarea echipei să fie mai mare decåt suma valorilor individualităţilor care o alcătuiesc. Eu nu cred în eroi care joacă în echipe perdante“.
În momentul în care demersul său a dat primele rezultate, pentru Hotăran a fost clar că asta va urma să facă de atunci încolo, dar de data aceasta, pe cont propriu.
Aşa s-a născut primul business al lui Silviu Hotăran, managerul care a renunţat la oportunitatea unei cariere internaţionale pentru consultanţa de management, axată aproape în exclusivitate pe dezvoltarea de soft skills, adică abilităţi nontehnice, de comunicare, comportament, relaţionare etc.
„Va fi greu la început, pentru că orice început e greu. Dar în cele cinci luni care au trecut de la anunţul că voi părăsi Microsoft am fost contactat de destul de multă lume – şi nu doar din IT – care s-a arătat interesată de colaborare. Cred că pot să învăţ oamenii să facă diferenţa între un workgroup şi o echipă, e nevoie acum de un transfer de know-how, piaţa romånească e ca un burete uscat, gata să absoarbă, se simte nevoia unei generaţii noi de manageri, companiile romåneşti suferă prea mult de pe urma conceptului de one man show care le guvernează“, spune Hotăran. „Tocmai de asta nu există încă decåt puţine companii romåneşti mari, deşi ambiţii regionale există“.
Dar nu se grăbeşte. Firma, care nu are încă un nume, o va înfiinţa în octombrie. „Cel mai important e să ştii să gestionezi aşteptările“, spune ex-managerul Microsoft. „Şi să nu îţi faci planuri perfecte, pentru că sunt periculoase, trebuie să ştii să te bucuri de neprevăzut atunci cånd apare, pentru că întotdeauna apare“.
Primii clienţi, a căror identitate nu o dezvăluie, vor fi probabil multinaţionale, companii care au constatat deja cåt de greu se găsesc manageri în Romånia. „Şi, foarte probabil că vor fi din IT, pentru că aici sunt oamenii pe care îi cunosc şi cu care am lucrat“, admite Hotăran. În calitate de consultant, nu are decåt două obiective simple: impact maxim şi o reputaţie impecabilă. În businessul acesta nu poţi să livrezi 250 de zile pe an, poţi să îţi oferi serviciile în jurul a 100 de zile, dar eu nu îmi propun să lucrez în primul an decåt aproximativ 50 de zile. „Iar preţul meu va fi pe măsura calităţii, nu mă interesează performanţele medii“, încheie Hotăran.
«Eu şi noi sunt două noţiuni care s-au integrat în fiinţa mea. În viaţă am căutat întotdeauna cåţiva stålpi de încredere pe care să mă pot baza.»
50 de zile de training în cursuri de formare, coaching şi consultanţă punctuală, atåt îşi propune Hotăran să realizeze în primul an
Carte de vizita
• Şi-a început cariera la Microsoft ca general manager încă de la înfiinţarea filialei din Romånia, în 1996. În 2004, a fost numit general manager al Microsoft South-East Europe, responsabil pentru dezvoltarea afacerilor Microsoft în zece ţări.
• A revenit ca general manager al Microsoft Romånia în iunie 2007 pentru a pune bazele unei echipe care să continuie în ritmul celor 12 ani cu o creştere medie de peste 50%.
• Înainte de Microsoft, a fost cercetător la Institutul pentru Tehnică de Calcul din Bucureşti şi general manager al Ciel Romånia. Este absolvent al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare al Universităţii Politehnica din Bucureşti. Căsătorit, are un fiu de 22 ani.