Silviu Prigoană, nevoit să vândă sub valoarea estimată

Silviu Prigoană, fondatorul mai multor afaceri de succes, care a decedat marți, 12 noiembrie, a întâmpinat cu câțiva ani în urmă o serie de dificultăți legate de compania ROSAL, evaluată la peste 100 de milioane de euro.
Afaceristul a fost nevoit să vândă firma pe care o înființase la un preț mult sub valoarea sa reală, chiar șoferului său, Bogdan Niculescu, un apropriat al lui Florian Coldea și actualul proprietar al United Waste Solutions (fosta ROSAL), scrie Gândul.ro
Jurnalista Anca Alexandrescu și invitații săi din emisiunea „Culisele statului paralel” de la Realitatea Plus, printre care Cătălin Hideg, au adus din nou în discuție modul în care Silviu Prigoană a fost nevoit să vândă compania sa de colectare a deșeurilor, ROSAL, lui Bogdan Niculescu, șoferul său și apropiat al lui Florian Coldea.

ROSAL un gigant pe piața de profil

Cătălin Hideg a menționat, în cadrul emisiunii, că Silviu Prigoană a început dezvoltarea companiei Rosal, care ajunsese, în cele din urmă, să fie evaluată la peste 100 de milioane de euro, conform propriilor sale declarații din ultima emisiune.
Însă, din cauza circumstanțelor cu care s-a confruntat în ultimii 10 ani, a ajuns să o vândă pentru doar 4 milioane de euro.
„A început epopeea companiei Rosal, care ulterior a ajuns o companie cotată undeva la peste 100 de milioane de euro”, cum a spus și el în ultima emisiune aici. Și ulterior, prin tot ce i s-a întâmplat în ultimii 10 ani, a reușit să o vândă cu 4 milioane”, a spus Cătălin Hideg.
Jurnalista de la Realitatea Plus, Anca Alexandrescu, a oferit detalii suplimentare despre această situație, subliniind că Bogdan Niculescu a avut o colaborare strânsă cu afaceristul Adrian Tărău, un alt apropiat al lui Florian Coldea. Sub conducerea lui Niculescu, compania Rosal a fost rebranduită și redenumită United Waste Solutions, începând cu luna ianuarie a anului 2023.

Eliminarea patronilor din domeniul deșeurilor

Anca Alexandrescu a subliniat că, în ultimul său interviu din emisiunea „Culisele Statului Paralel”, Silviu Prigoană a afirmat că mafia lui Coldea a reușit să elimine toți patronii din domeniul colectării deșeurilor.
Silviu Prigoană a povestit că, după o ofertă din partea grupului Veolia pentru achiziționarea unor acțiuni ale Romprest, discuțiile au fost întrerupte de un reprezentant al DNA, care le-a cerut francezilor să meargă la sediul Direcției pentru o declarație.
Prigoană le-ar fi spus să nu meargă, explicând că prețul acțiunilor era subevaluat.
De asemenea, a menționat cazul lui Eduard Martin de la Polaris, care ar fi fost arestat și ținut în închisoare timp de 6 luni, fiind presat de avocați să vândă compania. Ulterior, acuzațiile au fost prescrise.

„Grupul francez Veolia m-a ofertat și pe mine, eram pe punctul de a semna contractul, am fost cu avocații de la Veolia la un local să semnăm și a venit un domn de la DNA să îi ducă pe francezi la sediul Direcția, ca să dea o declarație. I-am spus francezului să nu meargă. Era vorba de cumpărarea unor acțiuni Romprest de către cei de la Veolia și ar fi fost subevaluate acțiunile. Ei au venit cu propunerea de cumpărare, prețurile oricum erau de mizerie. L-au luat și pe Florescu de la Urban și veneau băieții să-i spună că dacă vinde compania, scapă de pușcărie și de acuzații.

După aceea, a fost săltat Eduard Martin de la Polaris, din Constanța. A fost luat pe sus, l-au arestat și a stat 6 luni la închisoare. Veneau niște avocați ca să-l convingă să vândă firma. După 7 ani, acuzațiile s-au prescris, nu a existat fapta”, declara Silviu Prigoană în octombrie 2024, pentru Realitatea Plus.

După ce Bogdan Niculescu s-a asociat cu un influent personaj de la vârf, Silviu Prigoană a descoperit că a fost trădat și de avocatul său, Viorel Mocanu, surprins de paparazzi într-o întâlnire secretă cu Niculescu.