Simona Bucura-Oprescu a participat la Consiliul EPSCO de la Luxemburg: Trebuie să fim pregătiți pentru meseriile viitorului

Simona Bucura-Oprescu

SURSA FOTO: Facebook

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a participat joi la Consiliul EPSCO de la Luxemburg. Oficialul a subliniat importanța pregătirii pentru meseriile viitorului.

Simona Bucura-Oprescu, la reuniunea Consiliului EPSCO de la Luxemburg

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat joi, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului EPSCO (Employment, Social Policy, Health and Consumer Affairs), secțiunea dedicată miniștrilor Muncii, Ocupării și Politicilor Sociale.

Printre temele centrale discutate la Consiliu s-au numărat:

  • Dimensiunea socială a pieței unice.
  • Propunerea de Directivă privind îmbunătățirea conținutului programelor de stagiu și condițiile de muncă pentru stagiari.
  • Asigurarea unei tranziții line de la educație la piața muncii.
  • Revizuirea Directivei privind îmbunătățirea eficienței cadrului de informare și consultare a lucrătorilor.

Ministrul Muncii a subliniat importanța pregătirii pentru meseriile viitorului. Simona Bucura-Oprescu a declarat că pentru a depăși provocările actuale de pe piața muncii, cum ar fi deficitul de forță de muncă și competențe, sunt necesare eforturi coordonate la nivel european și național.

Ea a menționat că în România se utilizează finanțări europene și naționale pentru îmbunătățirea competențelor digitale, verzi și lingvistice, deoarece este important să fim pregătiți pentru meseriile viitorului.

De asemenea, Simona Bucura-Oprescu a subliniat că s-a îmbunătățit cadrul legal pentru dialogul social și că există mecanisme consolidate de dialog tripartit pentru a găsi, împreună cu partenerii sociali, cele mai bune soluții la provocările pieței muncii, se arată în postarea de pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii.

SURSA FOTO: Facebook

Un nou acord industrial și noi politici sociale în Uniunea Europeană

Raportul Letta, discutat în cadrul Consiliului, reprezintă o etapă a procesului de consolidare pe termen lung a competitivității și va fi utilizat în elaborarea agendei politice a viitoarei Comisii Europene. Documentul este structurat în două secțiuni principale. Prima prezintă viziunea politică obținută în urma întâlnirilor și discuțiilor purtate de Letta în întreaga Europă, în timp ce a doua oferă recomandări politice practice.

Acesta subliniază angajamentul UE față de solidaritate, reducerea inegalităților și promovarea bunăstării tuturor cetățenilor, în conformitate cu valorile Pilonului european al drepturilor sociale.

Un subiect important pe agenda Consiliului EPSCO a fost necesitatea unui nou acord industrial în UE și a unor politici sociale menite să îmbunătățească viața cetățenilor europeni.