Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat un termen important, pe care trebuie să îl cunoască toți pensionarii. Iată ce trebuie să facă aceștia în decursul acestui an.
Simona Bucura-Oprescu anunță când pot aduce pensionarii adeverințele doveditoare
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a furnizat detalii suplimentare referitoare la actele necesare pe care pensionarii trebuie să le prezinte pentru recalcularea pensiilor.
În cadrul unei emisiuni televizate de joi, 4 aprilie, ea a adus în atenție aspecte noi despre ultima modificare a legislației privind pensiile, inclusiv procedura de recalculare a acestora.
Într-un context în care pensionarii se confruntă cu provocări în obținerea adeverințelor necesare, din cauza închiderii multor companii și a dificultăților financiare, Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a subliniat nevoia de a găsi soluții pentru această problemă presantă.
Ministrul explică faptul că pensionarii vor avea la dispoziție, începând din data de 1 septembrie, un interval de șase luni pentru a-și completa dosarele cu documentele necesare.
„Tocmai pentru întărirea principiului contributivității, dat fiindcă nu toate categoriile de persoane au beneficiat de prime, ore suplimentare, acord global au fost luate în calcul veniturile contributive pe care fiecare pensionar le-a avut, venituri contributive înregistrate.
Acesta este motivul pentru care prevederile noii legi sunt bazate pe toată filozofia legii, în primul rând ca un pilon pe contributivitate, astfel încât în lege să ținem cont de trei elemente.
Totalul punctelor acumulate este generat de totalul punctelor contributive de unde noutatea este aceasta și tocmai pentru a veni în sprijinul pensionarilor avem această perioadă în care se va ține cont de toate veniturile, fiindcă acestea vor fi, să zicem, la mica recalculare, luată în calcul de la 1 septembrie.
Începând cu data de 1 septembrie, mai au la dispoziție 6 luni pentru a-și aduce documentele doveditoare”, a transmis Bucura-Oprescu, pentru România TV.
Ministrul Muncii explică importanța punctelor necontributive
Ministrul argumentează că punctele necontributive asimilate, care includ perioadele de studii superioare, serviciu militar, șomaj, și eventual prizonierat, își au importanța lor în calculul pensiilor. Totodată, Bucura-Oprescu a accentuat rolul punctelor de stabilitate, concepute pentru a promova munca și perioadele mai lungi de cotizare.
„Pe de altă parte, avem punctele necontributive asimilate care țin de educația pe care domniile lor o au și anume perioadele de studii superioare, de perioadele de armată, de șomaj, și dacă a fost cazul de prizonierat, sper că a fost cazul la cât mai puține persoane, și nu în ultimul rând, de punctele de stabilitate, care au menirea de a încuraja munca și stagiile mai lungi de cotizare.
Prin urmare, nu ne-am dorit lucrul acesta, îl cunoaștem, ne dorim să îl îmbunătățim și să venim cu ceva care să vă ușureze viața. Avem situație de la firul ierbii, dar sensul legii pe care noi am creat-o nu este în niciun caz de a vă pune pe drumuri, ci esențial este că vă recunoaștem drepturi care până acum nu v-au fost recunoscute”, a transmis Bucura-Oprescu.
Punctele de stabilitate reprezintă un mecanism de încurajare a celor care aleg să-și prelungească activitatea profesională dincolo de perioada standard de cotizare. Acest sistem acționează ca un stimulent pentru a rămâne în câmpul muncii și a contribui la sistemul de pensii pentru o perioadă mai îndelungată.
Cum sunt acordate punctele de stabilitate
Punctele de stabilitate sunt distribuite în mod proporțional, inclusiv pentru fracțiunile de an, servind ca un factor de încurajare pentru extinderea activității profesionale. Ele sunt acordate pentru perioadele în care se face contribuție la sistemul de pensii, reprezentând astfel un stimulent pentru perseverența în muncă.
Se remarcă faptul că punctele de stabilitate nu sunt atribuite pentru perioadele în care se primesc pensii din sistemul public sau, după caz, pensii de serviciu conform unor legi speciale, cu venituri asigurate conform reglementărilor legale.