Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, a semnat la Liege foaia de parcurs a Uniunii Europene pentru economie socială, subliniind importanța dezvoltării întreprinderilor incluzive și sustenabile.
Documentul întărește rolul statelor membre în promovarea unei economii sociale, care să nu fie doar profitabilă, ci și să servească interesul general și să sprijine integrarea persoanelor vulnerabile.
Simona Bucura Oprescu a semnat foaia de parcurs a UE pentru economie socială
În cadrul conferinței de la Liege, Simona Bucura Oprescu a subliniat că o creștere a sărăciei reprezintă un risc major pentru Uniunea Europeană și că economia socială poate fi un instrument crucial în combaterea acestui fenomen.
Totodată, a anunțat depunerea unui proiect în valoare de 4 milioane de euro la București pentru dezvoltarea economiei sociale.
„De aceea trebuie să sprijinim integrarea persoanelor vulnerabile.
Tot astăzi, la Bucureşti, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a depus un proiect în cadrul programului ‘Educaţie şi formare’ în valoare de 4 milioane de euro pentru dezvoltarea economiei sociale”, a declarat, în deschiderea conferinţei de la Liege, Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Economia socială, definită ca activități organizate independent de sectorul public, cu scopul de a servi interesul general sau interesele unei colectivități, este subliniată ca fiind fundamentată pe inițiativa privată și voluntară, cu un grad ridicat de autonomie și responsabilitate, și cu o distribuire limitată a profitului către asociați.
În postarea de pe pagina Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale se menționează că România are o tradiție îndelungată în economia socială, de la produsele de artizanat dezvoltate în asociații cooperatiste până la întreprinderile dedicate persoanelor cu dizabilități. De asemenea, este subliniată importanța digitalizării în promovarea economiei sociale.
Ministrul Muncii, despre platforma de la malul Mării Negre
Săptămâna trecută, ministrul Muncii a făcut parte din delegaţia guvernamentală condusă vineri de premierul Marcel Ciolacu la Şantierul Naval Constanţa. Simona Bucura Oprescu a declarat că platforma de la malul Mării Negre este încă o dovadă a faptului că industria românească este competitivă şi generează plusvaloare.
„Platforma de la malul Mării Negre este încă o dovadă a faptului că industria românească este competitivă şi generează plusvaloare. La Mioveni, Uzina Dacia produce maşini la mare căutare în întreaga Europă şi a lansat un nou model Duster, la Ford intră în producţie noul model Puma şi s-a anunţat crearea a 1.300 de noi locuri de muncă, la Şantierul Naval Constanţa comenzile din întreaga lume sunt dovada bunei pregătiri şi a serozităţii angajaţilor.
Iar exemplele de succes în industria autohtonă pot continua. România produce la standarde înalte şi este competitivă la nivel mondial! Susţinerea şi dezvoltarea industriei, crearea de noi locuri de muncă şi asigurarea unui nivel de trai cât mai bun pentru români aici, acasă, sunt priorităţi ale Guvernului condus de Marcel Ciolacu”, a declarat ministrul.
Şantierul Naval Constanţa este pe primul loc în Europa şi pe locul 3 în lume la construcţia de tancuri petroliere şi chimice de ultimă generaţie, mai notează ministerul într-o postare pe rețelele de socializare.