Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat marți dimineața, la Parlament, că procesul de elaborare a noii legi a salarizării este în desfășurare.

Oficialul a precizat că implementarea acesteia depinde de mai mulți factori, inclusiv de negocierile cu Comisia Europeană și de adoptarea legii bugetului.

Simona Bucura-Oprescu: Ministerul Muncii colaborează cu Banca Mondială și Comisia Europeană

În ceea ce privește stadiul actual al proiectului, ministrul a explicat că Ministerul Muncii colaborează cu Banca Mondială și Comisia Europeană pentru a realiza o „reașezare a sistemului de salarizare” bazată pe criterii echitabile.

Cu toate acestea, nu există un termen clar pentru adoptarea legii, în condițiile în care aceasta este legată de implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„După cum știți, jalonul 420 din PNRR, care se referă la sistemul public de salarizare, este aferent cererii de plată patru. Întregul calendar legat de PNRR a fost decalat, dar, în ceea ce ne privește, ne străduim să facem o lege bună”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, potrivit Gândul.

salarii, salariu, bani
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Posibilă decalare a termenelor de implementare

Întrebată dacă legea salarizării ar putea fi amânată până în 2026 sau 2028, ministrul Muncii a precizat că această decizie nu depinde doar de ministerul pe care îl conduce, ci și de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care gestionează jaloanele și țintele PNRR.

„Pe noi ne interesează realizarea unui act normativ de calitate. În acest moment, așteptăm intrarea în vigoare a legii bugetului, după care Ministerul Muncii va veni atât cu criteriile, cât și cu metodologia de acordare a acesteia”, a explicat ministrul.

Salarizare în funcție de performanță

Un alt aspect important al noii legi este introducerea unor indicatori de performanță care să determine salarizarea în sectorul public. Simona Bucura-Oprescu a subliniat că legea trebuie să reglementeze veniturile în funcție de activitatea fiecărui angajat, pentru a asigura un sistem echitabil și sustenabil.

„Ministerul Muncii este cel care are obligația să vină cu o formă de calitate a acestui act normativ. Toate celelalte aspecte care țin de oportunitate, de momentul la care aceasta va intra în Guvern și apoi în dezbatere parlamentară, sigur țin și de alte elemente”, a completat ministrul.