Pensionarii nu trebuie să plătească. Ministrul Muncii: Pensionarii trebuie să știe!

Simona-Bucura-Oprescu

SURSA FOTO: Facebook, Simona Bucura-Oprescu

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit despre procesul de recalculare a pensiilor și cum sunt protejate drepturile pensionarilor. Oficialul a punctat în special eventualele abuzuri legate de costurile de obținere a documentelor necesare.

Simona Bucura Oprescu, despre măsurile de sprijin privind recalcularea pensiilor

Pensionarii care trebuie să scoată din arhive diverse documente pentru a-și atesta contribuțiile sociale se confruntă cu costuri importante. Aceștia sunt nevoiți să plătească 100 de lei pentru analiza dosarului și 75 de lei pentru fiecare an de muncă, ceea ce reprezintă o povară financiară greu de suportat pentru mulți dintre ei.

În acest context, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat măsurile pe care ministerul le-a adoptat pentru a veni în sprijinul beneficiarilor.

Acces la informații prin intermediul Ministerului Finanțelor

Ministrul a subliniat că multe dintre contribuțiile sociale ale pensionarilor sunt deja înregistrate în documente la care Casa Națională de Pensii are acces prin intermediul Ministerului Finanțelor.

Pentru perioadele după 2001, aceste contribuții sunt reflectate în declarația 112, care este integrată în sistemul informatic interoperabil între Casa Națională de Pensii și Ministerul Finanțelor.

„Pentru perioadele după 2001, avem declarația 112, datorită căreia direcția de informatică a Casei Naționale de Pensii și a Caselor Teritoriale de Pensii sunt în sistem interoperabil cu Ministerul Finanțelor. În acest fel, putem accesa toate veniturile nepermanente pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale, fără ca pensionarii să fie nevoiți să aducă documente suplimentare”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

SURSA FOTO: Dreamstime

Tarife corecte la prestatorii privați de servicii arhivistice

Ministrul a atras atenția și asupra prestatorilor privați de servicii arhivistice, solicitându-le să aplice tarife corecte în cazul pensionarilor. În caz contrar, Arhivele Naționale și Consiliul Concurenței vor putea interveni împotriva tarifelor abuzive.

„Prestatorii privați autorizați și controlați de Arhivele Naționale trebuie să aplice sume corecte pentru eliberarea adeverințelor. Am colaborat constant cu Arhivele Naționale și Consiliul Concurenței pentru a proteja pensionarii de eventuale costuri nejustificate sau exagerate”, a adăugat ministrul.

Valorificarea sporurilor începe în septembrie 2024

Începând cu luna septembrie a acestui an, se va valorifica mai multe tipuri de sporuri și venituri nepermanente, inclusiv al 13-lea salariu și primele.

Această valorificare se va face din oficiu pentru documentele deja existente în dosarele pensionarilor, dar aceștia pot continua să aducă și alte acte doveditoare pentru a beneficia de toate drepturile care li se cuvin.

„Pensionarii trebuie să știe că valorificarea sporurilor nepermanente și a altor venituri începe în septembrie 2024. Procesul se va face din oficiu pentru documentele din dosar, dar ei pot aduce și alte acte pentru a beneficia pe deplin de ceea ce au muncit”, a subliniat Simona Bucura Oprescu.