Ministrul Muncii a anunțat că salariul minim pe economie va fi de 3.700 de lei începând de la 1 iulie 2024. Simona Bucura Oprescu spune că salariul trebuie să respecte directivele europene.
Salariu minim pe economie de 3.700 de lei
În timpul unei conferințe la Iași, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că începând cu 1 iulie, salariul minim pe economie în România va crește la 3.700 de lei.
Ministrul a precizat că s-a decis această sumă după discuțiile care au avut loc în cadrul Consiliului Național Tripartit.
Simona Bucura Oprescu a precizat că este important ca salariul minim brut garantat în plată să respecte directivele europene.
În legătură cu legea salarizării, a menționat că aceasta este susținută de jalonul 420 din PNRR. Ministrul spune că au fost consultate toate familiile ocupaționale, inclusiv reprezentanții sindicatelor și angajatorilor, pentru a înțelege specificul fiecărei funcții și pentru a asigura că noua lege a salarizării aduce echitate în sectorul public.
„Salariul minim pe economie se stabileşte prin negocieri în interiorul Consiliului Naţional Tripartit, acolo unde avem împreună reprezentanţii sindicatelor, reprezentanţii patronatelor şi reprezentanţii Executivului.
Salariul minim pe economie, de la 1 iulie, este de 3.700 lei. În ceea ce priveşte salariul minim brut garantat în plată, avem directivă europeană. În ceea ce priveşte legea salarizării, avem jalonul 420 din PNRR.
Absolut toate familiile ocupaţionale – şi aici, fie că vorbim de reprezentanţii sindicatelor, fie că discutăm despre angajatori – absolut toţi au fost consultaţi, astfel încât să cunoaştem specificul fiecărei familii ocupaţionale, specificul fiecărei funcţii, iar noua lege a salarizării să-şi îndeplinească obiectivul esenţial de a aduce echitate în sectorul public de salarizare”, a declarat presei ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu.
Crește salariul minim cu 400 de lei
Anterior, liderul PNL spunea că s-a convenit ca această creştere să fie de 400 de lei. Din această sumă, 300 de lei vor fi neimpozabili. Astfel, patronatele se vor putea adapta la această schimbare a salariului minim.
”Pentru că nu poţi să vii către mediul de afaceri cu o măsură, sigur, ea fusese discutată, pentru că am discutat cu reprezentanţii patronatelor şi noi ştiam în interiorul coaliţiei că urma ca anul acesta să aibă loc o mărire a salariului minim.
Şi pentru patronate, pentru mediul de afaceri era o chestiune de timp, până când urma să intre în vigoare o astfel de o măsură, iar în aceste condiţii, la discuţiile care au avut loc la Guvern în interiorul Consiliului Tripartit, s-a stabilit ca această mărire să fie de 400 de lei, cu menţiunea că nu doar 200 de lei, ci 300 de lei să rămână ca fiind sumă neimpozabilă, astfel încât patronatul, cei care au responsabilitatea planurilor de afaceri să poată să se adapteze la această nouă schimbare a creşterii salariului minim”, a declarat Nicolae Ciucă.
Sectorul privat, important pentru economie
Președintele PNL a evidențiat că sectorul privat este forța principală a economiei românești, fiind responsabil pentru cea mai mare parte a veniturilor care alimentează bugetul de stat.
Guvernul și toate entitățile publice ar trebui să se comporte ca parteneri ai mediului de afaceri. Acesta nu poate fi restricționat, deoarece beneficiază de libertatea conferită de economia de piață pentru a iniția și dezvolta afaceri în țară, folosindu-și resursele și inovația proprie.
Fostul premier spune că trebuie să existe un dialog și o relație de parteneriat între Guvern și mediul de afaceri. Mediul de afaceri nu ar trebui să fie perceput ca un adversar al Guvernului, ci mai degrabă ca un partener în procesul de dezvoltare economică.