Simona Bucura-Oprescu: Standardele ocupaționale, prelungite prin ordin până la 31 decembrie 2024

Simona Bucura Oprescu

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a avut vineri, 25 august, o întâlnire deosebit de importantă cu sindicatele şi patronatele din România, în urma căreia s-a detensionat o situaţie cu caracter exploziv în România. Ce decizii au fost luate după discuţiile de astăzi de la Ministerul Muncii?

Simona Bucura-Oprescu lucrează la reglementări mult mai clare pentru sprijinirea pieţei muncii

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, îşi doreşte reglementări mai clare în România, care să sprijine piaţa muncii.

Un aspect deosebit de important în acest context este cel legat de standardele ocupaționale de formare profesională, se arată într-un mesaj transmis vineri seară de Ministerul Muncii.

Tocmai de aceea, demnitarul s-a întâlnit vineri cu reprezentanţi ai sindicatelor, patronatelor şi ai unor ministere, plus Autoritatea Naţională de Calificare.

„Pentru a putea plăti pensii și salarii decente în România este nevoie de reglementări clare care să sprijine piața muncii, afirmă ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Iar unul dintre aspectele importante de care trebuie să ținem cont este legat de standardele ocupaționale de formare profesională.

În acest sens, ministrul Simona Bucura-Oprescu s-a întâlnit astăzi cu reprezentanți ai unor confederații sindicale, ai unor confederații patronale, precum și ai Ministerului Educației, ai Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene și ai Autorității Naționale de Calificare”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

S-a evitat o criză pe piaţa muncii din România

După discuţiile de vineri, ministrul Simona Bucura-Oprescu a decis să prelungească actualele standarde ocupaţionale până la 31 decembrie 2024, având în vedere că aceste urmau să îşi înceteze valabilitatea la 1 septembrie anul acesta, respectiv 1 ianuarie 2024.

Astfel, se evită o criză pe piața formării continue de personal, subliniază şefa de la Ministerul Muncii. Ea subliniază că discuţiile cu toate părţile implicate vor continua, pentru a se putea revizui legislația și a se adopta standarde pentru ca sistemul să devină funcțional și practic.

„În urma discuțiilor aplicate de azi am agreat ca Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Educației să emită un ordin comun prin care actualele standarde ocupaționale să fie prelungite până la data de 31 decembrie 2024, în condițiile în care acestea își încetau valabilitatea la 1 septembrie 2023, respectiv 1 ianuarie 2024, după caz.

Este nevoie de o soluție imediată pentru prevenirea unei posibile crize pe piața formării continue de personal, iar pe termen lung este nevoie de revizuirea legislației și a unor standarde pentru ca sistemul să devină funcțional și practic.

Vom continua să lucrăm împreună pentru a stabili obiective, un calendar clar de dialog și resurse pentru a avea o piață a muncii cât mai competitivă și mai adecvată cerințelor actuale”, este mesajul transmis de Simona Bucura-Oprescu.

Grup de lucru pentru îmbunătăţirea cadrului de reglementare a pieţei de formare a adulţilor

„În urma întâlnirii, s-a luat decizia emiterii unui ordin comun al miniştrilor Muncii şi Educaţiei prin care să fie prorogat termenul de eliminare a standardelor ocupaţionale până la data de 31 decembrie 2024.

De asemenea, s-a stabilit înfiinţarea unui grup de lucru, începând cu luna septembrie, aflat în coordonarea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, care să realizeze un plan de măsuri pentru a îmbunătăţi cadrul de reglementare a pieţei de formare a adulţilor din România”, au transmis şi cei de la BNS (Blocul Naţional Sindical).

Instituţiile şi organizaţiile prezente la discuţiile de vineri, 25 august, au fost:

  • Ministerul Educației,
  • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene,
  • Autoritatea Naționala pentru Calificări,
  • Asociația Națională a Comitetelor Sectoriale din România,
  • Asociația Patronală a Furnizorilor de Formare Profesională,
  • Blocul Național Sindical,
  • Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa,
  • Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România – Frăția,
  • Confederația Sindicatelor Democratice din România,
  • Confederația Sindicală Națională Meridian,
  • Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România,
  • Confederația Patronală Concordia,
  • Confederația Patronală din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din România,
  • Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.