Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a avut astăzi o întâlnire cu Alexandre Lourie, Director Internațional al Groupe SOS. Această întâlnire subliniază importanța dezvoltării economiei sociale în România, în contextul colaborării internaționale.
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a avut o întâlnire cu Alexandre Lourie, Director Internațional al Groupe SOS, pentru a discuta despre dezvoltarea economiei sociale în România.
Simona Bucura-Oprescu, colaborare cu Groupe SOS
Ministrul Simona Bucura-Oprescu s-a întâlnit cu Alexandre Lourie, un reprezentant de marcă al Grupului SOS, lider în domeniul întreprinderilor sociale din Franța.
În cadrul acestei întâlniri, s-a discutat despre inițiativele care pot susține dezvoltarea antreprenoriatului social în România, inspirându-se din modelele deja existente în alte țări europene. Aceasta reprezintă o oportunitate valoroasă pentru a construi un incubator pentru antreprenoriatul social, un element esențial în strategia de dezvoltare economică a țării.
Memorandumuri de înțelegere
În contextul întâlnirii, Simona Bucura-Oprescu a anunțat planurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale de a semna memorandumuri de înțelegere cu ministerele omoloage din Franța și Italia.
Aceste documente sunt menite să sprijine dezvoltarea economiei sociale și implementarea unor proiecte pilot în acest domeniu. Similaritatea cu acordul semnat deja cu Spania subliniază angajamentul României de a colabora cu alte state europene pentru a promova inițiativele sociale.
Importanța economiei sociale
Ministrul a menționat că economia socială joacă un rol crucial în dezvoltarea comunităților, având un impact semnificativ asupra economiei.
„Vă felicit și vă mulțumesc pentru munca pe care o faceți, deoarece activitatea dumneavoastră este o sursă de inspirație pentru bune practici și politici publice. Îmi doresc ca și în România să se dezvolte economia socială ca în Franța, Spania și Italia unde aceasta generează peste 10% din PIB. Vom elabora și implementa în perioada următoare Strategia Națională pentru Economie Socială și vom elabora peste 400 de standarde ocupaționale, inclusiv pentru economie socială. Mi-aș dori ca MMSS să devină Ministerul Muncii și Dezvoltării Sociale prin cele mai adecvate politici publice de investiții, formare, ocupare și asistență socială”.
Strategia națională pentru economia socială
Simona Bucura-Oprescu a subliniat, de asemenea, că Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va elabora și implementa o Strategie Națională pentru Economia Socială. Acest plan va include elaborarea a peste 400 de standarde ocupaționale, inclusiv pentru sectorul economiei sociale. Aceasta este o măsură esențială pentru a crea un cadru reglementar care să susțină dezvoltarea acestui sector vital.
Sprijinul persoanelor vulnerabile
Un alt aspect important abordat de ministru a fost colaborarea continuă cu Ateliere Fără Frontiere (AFF).
„MMSS va continua să colaboreze cu AFF pentru o mai bună inserție a persoanelor vulnerabile și dezvoltarea întreprinderilor de economie socială din România.”