Recent, în cadrul unui podcast, Mitică Dragomir a ridicat un val de controverse prin comentariile sale asupra scandalului de dopaj din tenis, acuzând ITIA (Autoritatea de Integritate în Tenis) de aplicarea unui tratament diferit și discriminatoriu față de Simona Halep în comparație cu Iga Swiatek.
Dragomir a subliniat cum deciziile ITIA reflectă o lipsă de respect față de jucătorii români, sugerând că românca a fost victima unei nedreptăți majore, în timp ce Swiatek a beneficiat de un tratament preferențial, fără a suporta aceleași consecințe severe.
Mitică Dragomir, critici severe la adresa ITIA
Mitică Dragomir a fost extrem de vocal în critica sa față de ITIA, pe care o acuză de aplicarea unui standard dublu în cazul sancționării jucătoarelor. În cadrul podcasului „profețiile lui Mitică”, citat de Fanatik, el a avut cea mai dură reacție.
Acesta a afirmat că suspendarea de o lună a lui Swiatek pentru utilizarea trimetazidinei, o substanță interzisă, este o măsură incomparabil mai ușoară decât cele 17 luni de suspendare suferite de Simona Halep.
„Pentru că e româncă! (n.r.- din acest motiv a fost umilită Simona Halep de către ITIA)”, a declarat Dragomir.
El crede că ITIA a tratat-o pe Halep cu o severitate exagerată doar pentru a da un exemplu și a preveni utilizarea dopajului în rândul jucătorilor români.
„De asta a pățit Halep tot ce a pățit! Dacă nu era româncă, pe onoarea mea dacă nu primea tot o lună. Nicio lună nu îi dădea. Suntem nimeni! Noi ca români suntem nimeni!”, a menționat Dragomir.
Acest tratament diferit subliniază percepția sa că România nu este respectată în lumea sportivă internațională, fapt reflectat și în felul în care Halep a fost tratată în acest caz.
„Toată forța pleacă de la conducător, de la cel mai mare din fruntea țării. Dacă ești perceput ca un conducător de paie, nu te bagă nimeni în seamă în toată omenirea.
De ce îl plimba cu caleașca regina Angliei pe Ceaușescu? Că avea sânge în instalație! S-a dat și la ruși, și la toți! Bineînțeles că Simona Halep a fost nimeni în fața lor!”, a mai spus el în cadrul podcastului Profețiile lui Mitică.
Tratamente diferite pentru Halep și Swiatek
Dragomir a criticat și deciziile ulterioare ale ITIA în cazul lui Swiatek, care a beneficiat de o amânare a suspendării pentru a putea participa la competiții majore precum Turneul Campioanelor și Billie Jean King Cup.
În schimb, Simona Halep a fost exclusă de pe terenuri timp de 17 luni.
„Cum poate subvenția Poloniei să fie mai mare decât subvenția dată agricultorilor români? De ce? Care este explicația?
Că avem și noi peste 14 milioane…vai de mine și de mine! Noi din agricultura noastră putem să dăm singuri întregii Europe să mănânce. La noi Insula Mare a Brăilei a fost vândută de statul român arabilor din Emirate.
E posibil așa ceva? Numai de acolo i se putea da țării 50% din mâncarea de care avea nevoie. Aceștia sunt oameni nebuni! Să vină unul cu sânge în instalație și să pună lucrurile la punct”, s-a întrebat Dragomir.
Acesta vede în această situație un tratament preferențial față de jucătorii polonezi, comparativ cu jucătorii români. Halep a fost nevoită să suporte o perioadă lungă de absență, în timp ce Swiatek a avut parte de o amânare a sancțiunii pentru a putea concura în competiții internaționale, un privilegiu pe care Dragomir îl consideră nejustificat.
Consecințele suspendării pentru Halep
Simona Halep a suferit o dramă personală profundă din cauza suspendării dictate de ITIA. Într-un interviu recent, Halep a mărturisit că este dificil să revină la nivelul dinaintea suspendării.
“Este dificil să fiu ca înainte”, a spus Halep.
Fosta lideră WTA a explicat cum cererile sale de a-i fi restituit punctajul și locul în clasamentul mondial au fost respinse.
“Am înțeles că în Consiliul Jucătoarelor nu s-a vrut să mi se dea punctajul pe care îl aveam în clasamentul WTA din iulie anul trecut. Nici WTA nu a fost de acord. Așa că a fost foarte dezamăgitor. Chiar simt și cred cu adevărat că meritam să-mi recuperez locul și punctajul.
Nu m-am uitat la puncte în toată viața mea. Dar acum verific de câte puncte am nevoie pentru a intra în top 100. Sunt aproximativ 900, așa că voi vedea. Dacă sunt suficient de bună, voi fi acolo.
Din moment ce îmi place mai mult tenisul acum, aceasta este o victorie, chiar dacă nu mai am succesul din trecut. Cred că este dificil să fiu ca înainte, în opinia mea, dar fac tot ce pot pentru a încerca”, a declarat Halep.
Aceasta consideră că ITIA a tratat-o pe ea și România într-un mod umilitor, nepermițându-i să concureze în mod echitabil cu alți jucători la nivel internațional.
Mesajul de speranță al Simonei Halep
În ciuda dificultăților și a reacțiilor adverse provocate de suspendare, Halep rămâne optimistă. “Fac tot ce pot pentru a încerca”, a spus Halep, subliniind cum această perioadă a fost o șansă pentru ea să se redescopere și să își redefinească relația cu tenisul.
Simona a recunoscut că această suspendare i-a oferit ocazia de a reflecta asupra carierei sale și a presiunii constante la care a fost supusă ca sportiv de elită.
“Majoritatea oamenilor spun că poți intra în depresie când te oprești din tenis. Sincer, pentru mine a fost puțin mai bine, pentru că am putut să mă descopăr. Am putut să o descopăr pe Simona și încerc să văd ce îmi place să trăiesc, cum să trăiesc.
Nu am avut această șansă până acum. Și, așa cum spun mereu, îmi place să văd partea pozitivă și am luat-o ca atare. Asta m-a ajutat să mă simt bine astăzi”, a adăugat Halep.
Mesajul ei sugerează o înțelegere mai profundă a provocărilor din cariera sa și o dorință de a se regăsi pe sine și de a înfrunta adversitățile cu mai multă reziliență.