ITIA joacă la două capete?
Toxicologul Pascal Kintz a fost membru al echipei de experți care a reprezentat-o pe Simona Halep în confruntarea cu ITIA.
Într-un interviu acordat publicației L’Equipe, acesta a explicat de ce apărarea lui Jannik Sinner este plauzibilă și de ce Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului pare să adopte o poziție ambiguă, încercând să “joace la două capete”.
Pascal Kintz, care lucrează la Institutul Medical din Strasbourg, împreună cu profesorul Jean-Claude Alvarez, directorul laboratorului de Toxicologie de la Spitalul Universitar din Garches, a depus eforturi pentru a demonstra că în cazul Simonei Halep a fost vorba de contaminare accidentală și nu de doping voluntar.
Potrivit toxicologului, versiunea prezentată de Jannik Sinner este „pe deplin plauzibilă”, însă își exprimă îngrijorarea cu privire la modul de acțiune al ITIA (Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului), acuzând existența unui „dublu standard”.
Apărarea lui Jannik Sinner este logică
Înainte de toate, Pascal Kintz a explicat că apărarea lui Jannik Sinner este logică.
“În primul rând, clostebolul (n.r. steroid anabolizant) este un produs special. În Italia poate fi cumpărat din orice farmacie, fără rețetă, sub numele de Trofodermin. E disponibil sub formă de spray sau de cremă. Un produs remarcabil și eficient pentru micro cicatrici”, a spus el.
Kintz a adăugat că substanța respectivă are o putere mare de dispersie rapidă, “e o moleculă care difuzează ușor prin piele. Mai multe studii au evidențiat această trecere transcutanată.
Unul dintre cazuri arată că a existat o contaminare în urma unei simple strângeri de mână – una dintre persoane folosise puțină cremă înainte, iar substanța respectivă a fost detectată până la 15 ore mai târziu la cealaltă persoană, în concentrații similare cu cele găsite în probele lui Sinner.
Pascal Kintz a avut un caz similar înainte de Jocurile Olimpice
Kintz a avut un caz similar înainte de Jocurile Olimpice, al canotoarei poloneze Dorota Borowska, care a fost suspendată provizoriu de ITIA tot pentru clostebol.
“Ea a folosit spray-ul pe câinele ei rănit. Am demonstrat că s-a contaminat prin contact cu câinele său, îngrijindu-l și dormind pe aceeași așternut. A scăpat de acuzații și și a putut participa la Jocuri.
Așadar, povestea lui Sinner se susține. Adevărata problema e în altă parte. Situațiile sunt tratate diferit. Regulile jocului nu sunt aceleași pentru toată lumea”, a explicat francezul.
Ulterior, toxicologul a adăugat:
“Teoretic, regulamentul prevede că atunci când există un rezultat anormal al analizei, intervine suspendarea și punct (n.r. în regulament se precizează totuși că, în caz de îndoială, organismul antidoping poate cere explicații sportivului înainte de suspendare). La Sinner nu a fost cazul, ceea ce este foarte ciudat”.
O decizie extraterestră
Întrebat dacă Jannik Sinner a fost tratat în același mod precum ceilalți sportivi aflați în situații similare, Pascal Kintz a răspuns:
“Când văd răul făcut Simonei Halep și lui Ysaora Thibus (n.r. scrimeră franceză, campioană mondială, suspendată apoi exonerată pe motiv de contaminare)…
Sportivii trebuie să dovedească contaminarea, dar este complicat din punct de vedere psihologic.
Faptul că Sinner nu a fost suspendat înseamnă că a putut continua să joace meciuri. Este aproape o decizie extraterestră.
În plus, ITIA nu a lucrat cu experți independenți, ci cu directori de laborator. Acest lucru pare a fi science fiction. Nu este normal.
Nu au existat analize suplimentare care să arate dacă a fost posibilă contaminarea. Nu spun că este vinovat, mi se pare coerent din punct de vedere științific ce a susținut, dar este un dublu standard”.