Simona Halep, nedreptățită. Toxicologul Jean Claude Alvarez analizează procesul TAS

A fost Simona Halep nedreptățită? Amintim că decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv a redus suspendarea lui Halep (32 de ani) de la patru ani la doar nouă luni.

Imediat după pronunțarea hotărârii finale, un specialist în toxicologie a analizat în detaliu situația româncei. Este vorba despre Jean Claude Alvarez, director medical al Departamentului de Biologie al Universității din Paris. El a fost unul dintre experții care au contribuit la apărarea Simonei Halep în procesul de la TAS. 

În primele două zile de audieri, pe 7 și 8 februarie, profesorul francez a fost prezent, iar în prima zi a fost chemat să dea mărturie.

„Într-adevăr, este o veste foarte bună pentru Simona Halep. Poate puțin surprinzătoare, dar în același timp, spectaculoasă, această reducere a pedepsei pe care o primise inițial din partea Tribunalului Sports Resolutions, însă TAS a aplicat această reducere foarte mare.

Este un contrast care nu poate scăpa atenției, între cât de mult au durat deliberările, aducerea de probe, amânarea audierilor, ș.a.m.d. În cazul primei instanțe, cea în care ITIA (Agenția Internațională de Integitate a Tenisului) a acuzat, iar Sport Resolution a judecat, au fost atunci luni bune de așteptare, în timp ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv a rezolvat această situație în mai puțin de o lună, după audierile din 7-9 februarie.

Și faptul că cei trei arbitri care au luat în considerare toate probele au ajuns la o decizie unanimă în acest interval atât de scurt spune la rândul la rândul său ceva”, a precizat profesorul, potrivit euronews.ro.

Jean-Claude Alvarez
Jean-Claude Alvarez (SURSA FOTO: www.2i.uvsq.fr)

Jean Claude Alvarez regretă timpul irosit de Halep: Aceste luni se duc undeva în abis, nimeni nu le poate recupera

În plus, Jean Claude Alvarez este ferm convins că situația prin care a trecut Simona Halep a fost profund injustă.

Alvarez afirmă că dacă suspendarea finală ar fi fost impusă în acel moment, Simona Halep ar fi putut să participe la turnee importante, inclusiv Grand Slam-uri, și ar fi avut o șansă reală de succes. Pierderea acestor luni este o greșeală imensă, imposibil de compensat sau justificat în vreun fel.

„Da, da (n.r. Simonei i s-a făcut o nedreptate). Cu siguranță acest lucru devine foarte clar în acest moment în care, iată, este decizia finală, neapelabilă, a Tribunalului de Arbitraj Sportiv.

Dacă s-ar fi dictat suspendarea la momentul respectiv, ea ar fi putut să participe la turnee bine-mersi, turnee de Grand Slam, turnee mari, și-ar fi jucat șansa. Aceste luni se duc undeva în abis, nimeni nu le poate recupera, nu le poate justifica în niciun caz”, a precizat Alvarez.

Laboratorul american, vinovat de prelungirea chinului pentru sportivă

Alvarez a explicat că s-au efectuat teste cu pudra de colagen, și de 18 ori s-au obținut rezultate pozitive. Acest lucru sugerează că pudra folosită de Simona a conținut substanța interzisă.

În încercarea de a clarifica situația, o cutie sigilată a fost trimisă la un laborator american, care a respins rezultatele și a acuzat falsificarea acestora. Alvarez povestește că au fost dificultăți în detectarea Roxadustatului. Colaborarea propusă cu laboratorul american ar fi putut accelera rezolvarea situației.

Expertul francez consideră că refuzul lor de a colabora a prelungit regretabilul chin al Simonei Halep timp de 16 luni, ceea ce Alvarez consideră că e scandalos.

„S-au făcut teste cu pudra de colagen, iar de 18 ori am găsit teste pozitive. Deci pudra pe care Simona a utilizat-o. Dar și la alte recipiente din aceeași serie pe care le-am cumpărat eu au ieșit pozitive toate. Concentrații foarte mici, da. Și Simona avea o concentrație foarte redusă.

Sigur că ce s-a întâmplat pe urmă a fost că am trimis o cutie din aceasta, sigilată, la laboratorul american. Mi s-a scris că falsificăm rezultatele. Deci eu am găsit de 18 ori substanța

Pentru testare, am făcut chestia asta cu un coleg francez care nici el, la început, nu reușea să găsească Roxadustat. E foarte dificil de a obține molecule de colagen. Nu e o proteină, e ceva mai special. Deci i-am arătat colegului francez, am fost în laboratorul lui și i-am arătat.

Americanii au considerat că sunt mai buni decât ceilalți și că nu au nevoie de niciun fel de ajutor pentru a detecta Roxadustatul. Dacă acest laborator american ar fi acceptat colaborarea noastră, poate în două luni această situație s-ar fi rezolvat și n-ar fi avut de așteptat 16 luni. Cred că este scandalos”, a adăugat Jean Claude Alvarez.