Simona Halep este în continuare suspendată timp de patru ani după ce a fost depistată pozitiv la Roxadustat. Sportiva a depus însă o contestație la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Audierile în cazul său au fost programate acum oficial. Potrivit TAS, acestea vor avea loc în perioada 7-9 februarie 2024.

Prima reacție pentru Simona Halep după anunțul făcut de TAS

Simona Halep se află în Franța la Paris, unde desfășoară campanii cu unul dintre sponsorii săi. Ea s-a arătat bucuroasă că i s-a oferit oportunitatea de a-și demonstra nevinovăția în fața unui tribunal independent. Într-un scurt mesaj video postat pe contul ei de Instagram, fostul lider WTA a transmis mulțumiri pentru această șansă.

„Curtea de Arbitraj pentru Sport a decis ca audierile în cazul meu să fie între 7 și 9 februarie 2024. Mă bucur că am posibilitatea de a prezenta și de a-mi demonstra nevinovăția în fața unui tribunal independent. Mulțumesc”, a transmis Simona Halep.

Simona Halep poate invoca un argument puternic. Este vorba despre pașaportul biologic curat, inclusiv după testul de sânge efectuat cu trei zile înainte de meciul său oficial împotriva Dariei Snigur. Acesta a fost ultimul meci jucat înainte de decizia de suspendare din WTA și ITF, transmite sport.ro.

De asemenea, acuzația de „dopaj sofisticat și repetat” adusă de ITIA împotriva Simonei Halep poate fi contestată. Asta pentru că sportiva nu avea planificată participarea la competiții în ultimele luni ale anului 2022. În acea perioadă, circuitul WTA era în pauză de evenimente importante. Acest lucru sporește credibilitatea afirmației sale privind acuzațiile de dopaj.

Ce argumente susține avocații ei?

Simona Halep a declarat că a ingerat accidental Roxadustat atunci când a trecut la un supliment, Keto MCT. Ulterior s-a dovedit că era contaminat cu această substanță. Oamenii de știință care lucrează cu avocatul ei au testat lotul de supliment. Ei au găsit urme de Roxadustat, chiar dacă acesta nu era specificat în lista ingredientelor.

Echipa de experți a argumentat că testele de sânge anterioare arată că fluctuațiile nivelului ei de hemoglobină erau normale pentru ea și încadrate în intervalul fluctuațiilor anterioare. De asemenea, în momentul testului de sânge suspect, Halep își încheiase deja sezonul pentru a fi operată la nas și nu s-a putut antrena vreme de câteva luni.

Avocații săi au susținut că operația, care a avut loc cu 11 zile înainte de test, împreună cu sfârșitul brusc al regimului său intens de fitness și competiție, precum și un ciclu menstrual abundent în prealabil, ar fi putut cauza fluctuații considerate nefirești de către oamenii de știință antidoping.

De asemenea, ei subliniază că, indiferent de interpretarea nivelului hemoglobinei din sângele său, nu ar avea sens să recurgă la dopaj sangvin atunci când nu poate concura sau antrena. Acest argument este întărit de faptul că Simona Halep a făcut un test de sânge pe 26 august 2022, care nu a indicat o încălcare a regulilor antidoping.

Ulterior, ea a pierdut în primul tur al US Open, nu avea planuri de a juca sau de a se antrena în lunile următoare, ceea ce contrazice un scenariu logic de dopaj.