Vești importante pentru Simona Halep din partea savantului român Ion Fulga, cel care a înființat Agenția Medicamentului în România. Acesta a venit cu informații legate de acuzațiile pe care Agenția Internațională de Integritate a Tenisului i le aduce sportivei.
Pașaportul biologic al Simonei Halep este total normal
Savantul român Ion Fulga a vorbit despre cazul Simonei Halep și al doilea set de acuzații pe care Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) i le aduce sportivei. Este vorba despre acuzațiile legate despre paşaportul său biologic de sportiv, unde s-ar fi descoperit anumite nereguli.
Ion Fulga afirmă că pașaportul biologic al Simonei Halep este normal și că Roxadustatul, substanța detectată în testul de doping, crește numărul de hematii și concentrația hemoglobinei în sânge.
„Pașaportul biologic al Simonei Halep este total normal”, afirmă Ion Fulga, după ce toxicologii și farmacologii Federației Internaționale de Tenis au identificat parametri biochimici anormali înaintea depistării Roxadustatului în testul doping din 29 august 2022 făcut de Simona Halep la US Open.
„Roxadustatul crește numărul de hematii, crește concentrația hemoglobinei în sânge și atunci se putea, presupune, că s-au detectat niște asemenea creșteri de hematii care nu erau justificate. Numărul de hematii din sânge poate fi crescut și prin alte mijloace. De exemplu, antrenamentul la înălțime (n.r. 2.000 – 3.000 de metri altitudine)”, explică pentru ProSport Ion Fulga, cel care a înființat Agenția Medicamentului în România.
Ion Fulga, detalii despre testul doping
Acesta spune că sensibilitatea testului este importantă în acest caz, iar substanța poate rămâne nedetectabilă dacă se află sub o anumită doză.
„Există niște cantități sub Roxadustat-ul (n.r. substanța activă din medicamentul Evrenzo identificată în testul doping al lui Halep la 29 august 2022) care nu poate fi detectat. Orice dispozitiv de măsură, orice aparat de măsură, are un parametru care se numește sensibilitate. Sensibilitatea reprezintă valoarea minimă detectabilă.
Sub acea valoare minimă detectabilă nu se detectează nimic! Această posibilitate există. Există posibilitatea să nu poată fi depistat decât în sânge, nu și în urină. Se elimină 50 la sută prin urină, 50 la sută prin metabolizare (sânge), Roxadustatul. Deci, există în urină dacă persoana și l-a administrat într-o anumită cantitate care depășește pragul de sensibilitate”, explică acesta.
„Există cantități dozabile și nedozabile. Dacă e nedozabilă înseamnă că există și nu poate fi detectată pentru că sensibilitatea testului nu este suficient de mare. Sub valoarea minimă detectabilă nu poate fi identificat Roxadustat. Este foarte greu de contaminat în acest fel ! Roxadustat are cantitatea minimă eficace, doza minima eficace, de 20 de miligrame”, mai spune profesorul farmacolog Fulga.