French Open 2023 a fost unul destul de trist pentru România, în condițiile în care Sorana Cîrstea (32 WTA) și Ana Bogdan (63 WTA) au fost eliminate din turul I, iar Irina Begu (27 WTA) în turul III.

Pe de altă parte, Simona Halep reușea să câștige Roland Garros în anul 2018, împotriva americancei Sloane Stevens. Tocmai de aceea, turneul parcă și-a pierdut din farmec pentru iubitorii de tenis din România.

French Open 2023, mai trist fără Simona Halep

Simona Halep are exact 9 luni și nouă zile de când nu a mai participat la niciun turneu WTA, din cauza scandalului de dopaj. Tocmai de aceea, din ce în ce mai mulți încep să creadă că românca nu prea mai are cum să revină pe teren. De-a lungul timpului însă, French Open a oferit exemple că un sportiv poate reveni după o absență îndelungată și să facă performanță, atunci când nu i se dă nicio șansă.

Iar unele dintre ele sunt chiar recente! La Roland Garros 2023, am asistat la revenirea rusoaicei Anastasia Pavlyuchenkova, în vârstă de 31 de ani și clasată pe locul 333 în clasamentul WTA. În 2022, aceasta s-a accidentat la genunchi și a avut nevoie de operație. Recuperarea a fost de lungă durată, iar rusoaica a ieșit din top 50 WTA pentru prima dată după 13 ani.

Și ucraineanca Elina Svitolina a revenit pe terenul de tenis în aprilie 2023, la un an după ce a adus pe lume primul său copil, în octombrie 2022. Și drept dovadă că i-a trebuit foarte puțin timp să se acomodeze, a câștigat titlul de la Strasbourg la finalul lunii mai!

Ambele au fost la un pas să se califice în semifinalele French Open 2023, însă performanțele lor sunt oricum uluitoare.

Povești de film din lumea tenisului

Iar acestea sunt numai exemplele cele mai recente. Tenisul este plin de povești despre reveniri, care ne fac să sperăm că și cazul Simonei Halep va fi unul similar.

Kim Clijsters a fost nevoită să renunțe la tenis între anii 2007 și 2009, la numai 23 de ani, după ce s-a măritat și a rămas însărcinată. Belgianca a reușit însă să câștige US Open 2009 la numai două luni după ce a revenit în circuit, devenind, totodată, și prima jucătoare cu un copil.

A fost, de asemenea, prima sportivă care a reușit o astfel de performanță, după ce a prins tabloul grație unui wild-card oferit de organizatori. Clijsters avea însă să câștige și US Open 2010 și Australian Open 2011 și să ajungă locul 1 mondial, tot în 2011, scrie Adevărul.

Un caz similar este și cel al indiencei Sania Mirza. Aceasta a renunțat la tenis în 2018, după ce a rămas însărcinată, urmând să nască în luna octombrie. A revenit în circuitul de dublu în 2020, alături de Nadiia Kichenok și a câștigat chiar primul turneu la care a participat, la Hobart.

Sania Mirza a participat și la Jocurile Olimpice de la Tokyo și a ajuns până în semifinale la turneele WTA 1000 de la Doha și Roma. Indianca, fostă ocupantă a locului 1 WTA la dublu, a revenit astfel în Top 25 mondial.

Jennifer Capriati, considerată „fata de aur“ a circuitului, a avut o cădere șocantă după ce a fost arestată pentru furt dintr-un magazin, având asupra ei și marijuana. Americanca a jucat un singur meci între 1994 și 1995.

A revenit însă după 15 luni, în 1996, iar ce a urmat este parcă desprins din filme. Jennifer Capriati a câștigat trei Grand Slam-uri: Australian Open (2000 și 2001) și French Open (2001) și a ajuns pe locul 1 mondial, tot în 2001.