Laboratorul acuzat de Ion Țiriac că a maltratat proba de sânge a Simonei Halep a reacționat oficial la declarațiile fostului tenismen. Simona Halep se află în așteptarea deciziei de la TAS.
Ion Țiriac susține că proba de sânge a Simonei Halep a fost „maltratată”
Participând la Gala Sportului, omul de afaceri Ion Țiriac a abordat subiectul cazului de dopaj în care este implicată Simona Halep. Fostul tenismen a afirmat că proba de sânge a româncei a fost „oarecum maltratată”.
„Ce să spun despre Simona, că nu ştiu mai multe decât voi, pentru că nu are voie să vorbească sau a fost sfătuită să nu vorbească.
Însă, având în vedere că acum ştim că proba de sânge a fost oarecum maltratată, să nu-i spun altfel, în România, luată la 5:30 dimineaţa, şi trebuia în trei ore să fie la minus 3 grade, în nu ştiu ce laborator… aia nu ar fi trebuit să fie admisă niciunde. Luată şi după atâta timp”, a declarat acesta.
Şefa laboratorului acreditat de agenția WADA contraatacă
Cristina Stan, directoarea laboratorului din București acreditat de WADA (Agenția Mondială Antidoping – n.r.), a furnizat mai multe informații despre proba prelevată de la fostul lider WTA.
Ea spune că această agenţie internaţională are cerinţe drastice. Acreditarea primită de la WADA dovedește competența laboratorului pe care ea îl conduce. Iar Ion Țiriac trebuie să aducă şi dovezi în privinţa acuzaţiilor sale.
Cristina Stan mai cere răbdare. Decizia şi motivarea hotărârii de la TAS vor veni foarte curând. Atunci se va vedea clar cine şi cum a greşit în acest dosar.
„Domnul Țiriac trebuie să susțină toate afirmațiile pe care le face. Trebuie să aibă și dovezi în sensul acesta. Cerințele WADA sunt foarte drastice, iar prin acreditarea primită se dovedește competența laboratorului, a personalului, de a emite rezultate valide. Se evaluează tot, de la recepție la aparatură, la condiții, tot.
Noi nu avem de unde să știm a cui este proba. Laboratorul lucrează cu coduri, nu cu numele sportivilor. Autoritatea de testare (ITIA – Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis – n.r.) este singura instituție competentă.
Trebuie să avem răbdare. Toate datele necesare au fost depuse la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și în curând vom avea o decizie. Și motivarea hotărârii și vom vedea atunci cine și cum a greșit.
Probele se păstrează în incinte frigorifice, acolo unde temperatura este monitorizată 24 de ore din 24, deci totul este supravegheat. Proba este însoțită de termometru, de data logger, de la momentul recoltării și până este pusă pe omogenizator. La noi, totul este procedural, înregistrat, există dublă verificare de la recepție și până după raportarea rezultatelor.
Laboratorul își ia toate măsurile pentru a diminua riscurile unei erori. Pentru că un risc nu-l poți aduce la zero oricât ai vrea. Totul este înregistrat, oricum”, a declarat aceasta pentru iAMsport.
Simona Halep așteaptă decizia TAS
Suspendată timp de patru ani pentru dopaj, Simona Halep așteaptă acum decizia TAS. Audierea sa la Lausanne în perioada 7-9 februarie a avut ca scop obținerea unei reduceri a pedepsei.
În acest context, Simona Halep a transmis un mesaj foarte important pe platformele de socializare. Sportiva a scris că după un an și jumătate, coșmarul său este aproape de final. Ea s-a declarat fericită că a avut oportunitatea să-și prezinte apărarea. A menționat, de asemenea, că adevărul va ieși la iveală în legătură cu scandalul de dopaj.
Reacția presei britanice la mesajul tenismenei originare din Constanța a fost remarcabilă.
„Simona Halep a descris faptul că nu a putut juca tenis în ultimul an și jumătate din cauza interdicției de dopaj ca fiind un coșmar și un timp chinuitor.
Aceasta a declarat că așteaptă decizia apelului ei și și-a exprimat încrederea într-un rezultat pozitiv spunând «binele și adevărul prevalează întotdeauna».
Fostul număr 1 mondial a primit o interdicție de patru ani din tenis pentru dopaj. Românca a negat că a folosit cu bună știință sau intenționat vreo substanță interzisă și a contestat decizia.
Halep s-a prezentat în fața Curții de Arbitraj pentru Sport (TAS) de miercuri, 7 februarie până vineri, 9 februarie, pentru audierea sa, care a avut loc la sediul CAS din Lausanne, Elveția. Încă nu este clar când va afla Halep dacă apelul ei a avut succes sau nu”, au scris cei de la tennis365.
La 12 septembrie 2023, Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a anunțat decizia de suspendare a Simonei Halep pentru o perioadă de patru ani pentru dopaj. Această suspendare a intrat în vigoare la 7 octombrie 2022 și va fi valabilă până la 6 octombrie 2026.
Potrivit informațiilor de pe tennis365.com, încrederea în șansele de apărare ale Simonei Halep este redusă. Se crede că poziția sa fermă, în care susține că nu a utilizat intenționat substanța interzisă roxadustat, nu va fi suficientă pentru a evita pedeapsa.
Decizia finală în acest caz este așteptată să fie luată în următoarele luni. Fiecare zi petrecută departe de terenul de tenis îi diminuează șansele Simonei Halep de a reveni în circuit și de a-și continua cariera.