Simona Halep, „ispitită” să se apuce de scrabble
Simona Halep „este ispitită” de Dan Sandu, multiplu campion național la scrabble, să joace împotriva lui, cât timp i se vindecă genunchiul. Ar putea avea un adversar pe măsura ei, dacă acceptă provocarea.
Dan Sandu, component al secției de scrabble din cadrul CSM București, are o performanță greu de egalat în acest sport. Este de 40 de ori campion național. Are 13 victorii în limba română, 20 de victorii în limba engleză și de șapte victorii în limba franceză. După ce a învins sute de oameni la acest joc, își dorește să joace cu Simona Halep, chiar dacă tenismenul său preferat este Novak Djokovic. Va reuși sau nu să o învingă pe jucătoarea de tenis? Rămâne de văzut.
În prezent, ea este singura româncă cu care vrea să stea la masa de joc. Dacă ar fi să se gândească la străini, ar vrea să joace contra Madonnei sau a lui Jennifer Aniston.
„Eu joc în 3 limbi, în română, engleză și franceză, în ordinea preferinței. Am câștigat de 13 ori campionatul național în limba română, de 20 de ori în limba engleză și de 7 ori în limba franceză. Pe lângă astea mai am multe alte performanțe, Cupa României, Masters, Campionatul de Perechi.
Îmi place fotbalul, șahul, am practicat și șah de performanță, îmi place tenisul de masă și cel de câmp. Sportivul meu preferat este Novak Djokovic. Dacă ar fi să stau la masa de joc cu o vedetă din România și din străinătate, mi-ar plăcea ca din România sa fie Simona Halep, iar internațională, Jennifer Aniston sau Madonna”, a declarat el, potrivit Gândul.
Zilnic, învață cuvinte noi
A ajuns la o asemenea performanță pentru că învață zilnic cuvinte noi. Joacă în competiții oficiale din anul 1991. Dan Sandu studiază câte 12 ore în weekend, și câte cinci ore în timpul săptămânii, el fiind inspector la Primăria Sectorului 3 din București. La cei 55 de ani ai săi, a ajuns să știe câte un milion de cuvinte în română, engleză și franceză.
„Sunt mai multe metode de antrenament, să înveți cuvinte pur și simplu, studiu cu dicționarul, să joci cu computerul, sunt niște programe specializate pe computer cu care poți să înveți. Știu multe cuvinte, cred că depășesc un milion, în toate cele 3 limbi în care concurez.
În limba română sunt mai multe forme de joc. Aici găsim cea mai complexă situație fiind 4 feluri de joc: partida clasică, partida de duplicat, compunerea și anticipația. Limba engleză se bazează doar pe partida clasică sau partida liberă, se joacă ca la șah, 2 inși, cu un ceas, iar în limba franceză e partida duplica, aici nu contează tactica cât să găsești cel mai mare punctaj”, a explicat el.
O partidă de scrabble durează între o oră și două ore și jumătate, depinde de competiție. În general, o partida clasică durează o oră, duplicatul durează două ore, compunerea durează o oră, anticipația durează două ore și jumătate. Scrabble este un joc care se poate juca în două, trei, patru persoane. El constă în formarea de cuvinte încrucișate pe o tablă, folosind jetoane pe care sunt notate literele. Fiecare jucător trebuie să obțină numărul cel mai mare de puncte prin plasarea literelor mai valoroase pe pătrățelele cele mai favorabile.
„Pe acelea le învăț din dicționare. Noi ne-am format o listă a noastră care conține mai multe dicționare, e diferită de DEX, DEX online conține aproape toate dicționarele care există pe piață dar noi avem o listă acceptată. Avem lista aceea și dacă nu e în lista aceea cuvântul, nu e bine e zero pur și simplu. În franceză și în engleză sunt dicționare specifice oficiale se spune”, a adăugat el.