Simona Halep nu iese nevinovată! Așadar, fostul șef al Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), Cristi Balaj, a subliniat că pașaportul biologic este imposibil de falsificat. Declarația specialistului a venit după cazul Simonei Halep, care a fost acuzată de dopaj după o analiză a pașaportului.
„Este imposibil să fie falsificat. Este ca şi o amprentă. Pentru a stabili parametrii sau graficul paşaportului biologic în raport cu proprietăţile şi parametrii pe care îi are fiecare persoană în parte, trebuie să faci minimum 10 testări. Nu înseamnă că dacă ai făcut 10 testări nu se recomandă să mai faci încă 10 în plus ca să ai un profil cât mai exact.
Profilul este stabilit de anumite condiţii, la femei de unele perioade ale lunii, perioadă de antrenament, perioadă de repaus.
Când s-a stabilit profilul sportivului, adică acei parametrii, se dă cu ciocanul şi s-a spus că ăsta este profilul… Ca să înţelegeţi, este ca şi cum aţi avea un telefon şi amprenta pe el, că nu mai introduceţi codul”, a declarat Cristi Balaj, conform Fanatik.
Legătura dintre problemele cu care se confruntă Simona Halep și pașaportul biologic
Potrivit specialistului, sunt analizați mai mulți parametri, iar autoritățile aruncă o privire atentă când sunt depășiți. Depășirea lor arată că „s-a intervenit din exterior asupra organismului”.
„Ca să ai o amprentă cât mai exactă, trebuie să apeşi de mai multe ori. Cu cât apeşi de mai multe ori, cu atât amprenta este mai exactă. Aşa e şi la profilul paşaportului biologic pentru urină şi pentru sânge.
Când s-a stabilit profilul sportivului, s-a stabilit un borderline peste care WADA nu acceptă să se treacă. Vin şi spun că dacă s-au depăşit acel parametrii, nu se poate decât dacă s-a intervenit din exterior asupra organismului.
Că s-au luat anumite substanţe interzise care au fost eliminate din organism cu o săptămână înainte sau trei zile înainte sau când s-a făcut o metodă interzisă care nu a fost descoperită şi se vede doar urma unui ac în mână, pe cei de la WADA nu îi mai interesează. Există o depăşire legată de paşaportul biologic, s-a terminat.
Dacă ar fi existat paşaportul biologic în momentul în care Lance Armstrong câştiga competiţiile la ciclism, 100% ar fi fost suspendat mult mai repede”, a mai spus acesta pentru sursa menționată.
Limita maximă şi minimă admisă sunt stabilite din start
Fostul șef al Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD) a subliniat apoi că limita maximă şi minimă admisă sunt stabilite din start.
„S-a stabilit care să fie limita maximă şi minimă admisă din start în paşaportul biologic. Specialiştii spun că nu ai cum să depăşeşti parametrii din paşaportul biologic decât dacă s-a intervenit asupra organismului. Nu îi mai interesează pe cei de la WADA dacă s-a găsit în organism o substanţă interzisă sau dacă a fost prins sportivul dacă a folosit o metodă interzisă. Există specialişti care analizează fiecare paşaport, dar ei analizează un cod, nu ştiu numele sportivului.
Este un cod al unei persoane. După ce s-a stabilit dacă există suspiciuni sau nu, apare abia atunci numele. Ei decid dacă mai fac testări. Pot să urmărească sportivul, să îl cheme mai des la testări. Analizele când ajung în laborator, pe formular nu apare numele sportivului, în laborator la recepţie, acel cod este schimbat de sistem şi în laborator proba se plimbă cu un alt cod cu cel venit iniţial.
Acest lucru se întâmplă simultan şi rezultatul apare şi la Agenţiile Naţionale şi la cel care a comandat controlul şi la WADA. Este la cel mai înalt standard de profesionalizare. Este exclus că cineva ar avea ceva cu românii. Nu există aşa ceva”, a spus Cristi Balaj.
Amintim că paşaportul biologic a fost lansat de Agenţia Mondială Anti-Doping la 1 decembrie 2009. Este o colecţie electronică a anumitor parametrii din sânge şi urină. Acestea sunt obţinute din probe colectate de-a lungul anilor, din care se stabilesc valorile de bază şi pot fi observate anomalii.