Vești proaste pentru Simona Halep! Un ofițer de control anti-doping, ce a condus peste 12.000 de teste anti-doping la campionate mondiale și campionatele europene, a dezvăluit unde a greșit jucătoarea de tenis în procesul de dopaj.
Simona Halep era obligată să testeze suplimentul contaminat înainte de a-l consuma
Sorin Văleanu, unul dintre cei mai experimentați ofițeri de control anti-doping, aduce vești neplăcută pentru Simona Halep. Sorin Văleanu colaborează cu 30 de federații internaționale, a condus peste 12.000 de teste anti-doping la campionate mondiale și campionatele europene, plus 6.000 de teste în afara competițiilor sportive.
La „De vorbă cu Diaspora” de la Radio Gold FM, a dezvăluit unde a greșit jucătoarea de tenis în procesul de dopaj. A prezentat detalii extrem de relevante despre cazul ei. În timpul emisiunii radio, a fost întrebat despre cum a atribuit întreaga responsabilitate lui Patrick Mouratoglou, fostul ei antrenor de tenis, care i-a furnizat un supliment contaminat cu Roxadustat. Din punctul lui de vedere, argumentul sportivei nu poate fi susținut pentru că era responsabilitatea ei să testeze suplimentul de colagen înainte de a-l consuma.
Conform lui, sportivii și antrenorii lor primesc de la federațiile anti-doping o listă întreagă cu suplimente alimentare, care sunt controlate, verificate și pe care au voie să le ia, fără probleme. Atunci când un sportiv decide să ia altceva decât suplimentele aprobate, își asumă un risc.
În cazul în care un sportiv dorește să ia un supliment nou, trebuie să trimită produsul la analize și să aștepte rezultatele. Nu este permis să se ia ceva fără să fie analizat, apoi să se pretindă că a fost contaminat. Este responsabilitatea sportivului să solicite aprobarea laboratoarelor atunci când ia un produs neobișnuit.
„Este foarte simplu de răspuns la întrebarea aceasta. Sportivii ăștia foarte buni și antrenorii lor primesc de la federații o listă întreagă cu suplimente alimentare, care sunt controlate, verificate și au voie să le ia fără probleme. Dacă un sportiv se decide să ia altceva decât suplimentele aprobate de federație sau ANAD, atunci o face pe riscul lui! Dacă într-adevăr un sportiv vrea să ia ceva nou, în momentul ăla trebuie să trimită la analize și așteaptă până vin analizele.
Dacă analizele spun că poți să iei suplimentul, ia-l! Dar nu poți să iei ceva fără să fie analizat, ca după aia să spui că a fost infectată aia! Păi a cui este vina? Un sportiv care câștigă atât de mulți bani, de la el se poate pretinde să ceară aprobarea laboratoarelor atunci când ia ceva deosebit. Multe suplimente sunt foarte bune, dar nu au efectul pe care îl așteaptă sportivul. Și atunci încearcă altceva, substanțe care vin din țări care nu sunt controlate și au un efect mai bun! De ce au un efect mai bun? Pentru că sunt substanțe de doping.
Pe cutie nu scrie niciodată. Dar având doping înăuntru sunt mai bune și sunt folosite de sportivi. Nu este voie ca un sportiv, indiferent ce spune antrenorul sau medicul, să ia ceva fără să fie analizat. Cine face treaba asta, face pe riscul său! Dacă într-adevăr sportivul crede că acel cineva este de vină, este problema lui ce face cu firma sau persoana respectivă. Dar, repet, nu se va putea transfera vina unui sportiv dopat pe antrenor sau pe un vânzător de substanțe dopante”, a explicat el.
Simona Halep putea primi o pedeapsă mai ușoară
În mod obișnuit, în cazul unui sportiv prins cu dopaj, acesta declară că nu a luat niciodată nimic. Apoi, în funcție de reacția sa, se decide dacă se deschide proba B sau nu. Dacă sportivul recunoaște că s-a dopat, atunci ancheta se încheie rapid. Se stabilește pedeapsa și se continuă în această direcție. Dacă sportivul insistă că nu a făcut nimic și solicită deschiderea probei B. Totuși, se ajunge la aceeași concluzie, dacă există sau nu substanțe interzise în corpul său.
Dacă un sportiv recunoaște vina de la început și își exprimă regretul, situația se schimbă total. Au existat multe cazuri în care sportivii care au recunoscut din start au primit o pedeapsă mai ușoară.
„De obicei se întâmplă în felul următor. Un sportiv care este prins cu doping spune: ‘Eu n-am luat niciodată nimic!’. În momentul ăla este întrebat dacă se deschide și proba B: dacă recunoaște că s-a dopat, totul se încheie, se merge mai departe și se dictează o pedeapsă.
Dacă sportivul spune: ‘Da, deschideți-o, eu sunt sigur că n-am luat nimic!’, se deschide, se analizează și se ajunge la aceeași concluzie, dacă în corpul său este doping. Dacă un sportiv pornește însă de la început pe altă cale și spune: ‘Recunosc, a fost o greșeală de-a mea, îmi pare rău’, situația se schimbă imediat. Au fost multe cazuri în care sportivii care și-au recunoscut vina de la început au primit o pedeapsă mai mică”, a completat Sorin Văleanu.