Halep, între vis și realitate: De ce scenariul de basm nu s-a concretizat la French Open 2024?
România a sperat îndelung într-un scenariu de basm sportiv: revenirea spectaculoasă a Simonei Halep în circuitul feminin de tenis după suspendarea pentru dopaj. Fanii își imaginau cum Halep, primită pe tabloul principal al Roland Garros, ar răsturna toate așteptările, asemenea unui erou din celebrul film „Drumul spre victorie”.
Un exemplu remarcabil din realitate este Emma Răducanu, care, pornind din calificările US Open 2021, a reușit să câștige trofeul fără să piardă vreun set. Totuși, astfel de scenarii sunt rare și deosebite, ceea ce le face cu adevărat speciale. Din păcate pentru fanii Simonei Halep, realitatea din 2024 a fost mult diferită de aceste vise.
Provocările de la Roland Garros
Înainte de a reveni pe teren la French Open 2024, Simona Halep a vorbit despre dificultățile pe care le anticipează în încercarea de a-și recâștiga forma de odinioară, informează adevarul.ro.
După o absență lungă, Halep este conștientă că revenirea la nivelul său anterior va fi o provocare uriașă. Cu toate acestea, ea a exprimat încrederea în munca sa și în echipa care o susține, fiind pregătită să depună efortul necesar pentru a se întoarce în elita tenisului.
„Știu că va fi o provocare imensă să revin la nivelul la care eram înainte. Am încredere în munca mea și în echipa mea, dar sunt conștientă că va fi nevoie de timp și de mult efort.
Îmi doresc să ofer fanilor mei cele mai bune performanțe, dar trebuie să fim realiști cu privire la așteptări”, a spus sportiva.
Chiar dacă Simona Halep nu ar fi avut perioada de inactivitate de peste 18 luni, French Open 2024 ar fi reprezentat o mare provocare pentru ea. Tenisul feminin a fost dominat de jucătoare foarte tinere, iar păstrarea ritmului cu aceste noi talente din circuitul WTA ar fi fost dificilă.
Analizând tabloul optimilor, observăm că nicio sportivă din categoria de vârstă +30 de ani nu a ajuns în această fază a competiției. Dintre cele 16 jucătoare care au legat trei victorii consecutive, cea mai tânără este rusoaica Mirra Andreeva (38 WTA), de doar 17 ani.
Ea a eliminat-o pe veterana Victoria Azarenka (Belarus, 34 de ani, 21 WTA) în turul II cu 6-3, 3-6, 7-5. Este demn de menționat că, atunci când Azarenka debuta în circuitul WTA, Andreeva nici măcar nu era născută.
Din restul jucătoarelor ajunse în optimi, 9 au între 20-23 de ani, 2 au 24 de ani, 2 au între 26-28 de ani și 2 au 29 de ani.
Colegele de generație ale Simonei, în declin
Ascensiunea tinerelor jucătoare a coincis cu declinul celor care au strălucit în perioada de glorie a Simonei Halep. Iată câteva exemple:
Karolina Pliskova (32 de ani, 52 WTA) – Eliminată în turul I.
Angelique Kerber (36 de ani, 232 WTA) – Eliminată în turul I.
Sloane Stephens (31 de ani, 35 WTA) – Eliminată în turul I.
Anastasia Pavlyuchenkova (32 de ani, 22 WTA) – Eliminată în turul II.
În plus, jucătoarele care au revenit după absențe îndelungate au întâmpinat mari dificultăți. Naomi Osaka (26 de ani, 134 WTA) a ratat tot anul 2023 din cauza unei sarcini și, deși a revenit în 2024, bilanțul ei este modest: 13 victorii și 10 înfrângeri. La Australian Open a fost eliminată în turul I, iar la French Open a pierdut în turul II în fața Igăi Swiatek.
Canadianca Bianca Andreescu (23 de ani, 228 WTA), după o absență de 9 luni din motive medicale, a fost eliminată în turul III la Roland Garros de Jasmine Paolini, cu 1-6, 6-3, 0-6. Scorul reflectă clar lipsa de „combustibil” în setul decisiv, o consecință firească a perioadei de inactivitate.