Simona Halep, apărată de avocați prin strategia „Teoriei delegărilor”. Se repetă cazul Sharapova?
Vineri, Simona Halep ar putea primi o decizie favorabilă din partea TAS în dosarul de dopaj legat de roxadustat. Sportiva din Constanța speră că pedeapsa inițială de patru ani îi va fi redusă la două ani, dacă TAS va accepta apelul ei.
Perspectivele Simonei au luat o întorsătură favorabilă după ce antrenorul său de la momentul respectiv, Patrick Mouratoglou, a recunoscut în fața instanței că el și echipa sa au furnizat Simonei suplimentul Keto MCT.
Simona Halep contează foarte mult pe expertiza avocaților săi. Howard Jacobs și Jeffrey Benz au reușit să obțină o reducere semnificativă a pedepsei pentru dopaj și în cazul Mariei Sharapova. În ciuda asemănărilor, cele două situații sunt distincte.
Maria Sharapova a recunoscut de la bun început substanța pe care a consumat-o. Pe de altă parte, Simona Halep a afirmat că nu a utilizat suplimentul cu colagen. Ea și-a menținut declarația chiar și atunci când i s-a prelevat proba de către ofițerul WADA, dar și în cadrul audierilor organizate de Sports Resolutions.
Surse din cadrul TAS explică strategia folosită de echipa de avocați a lui Halep, teoria delegărilor.
„Măsura lor este una dezvoltată în cazul Mariei Sharapova. Acolo au mai colaborat cei doi, Jacobs și Benz, și au reușit.
Se numește teoria delegărilor. Mouratoglou și echipa sa își asumă vina, iau asupra lor această responsabilitate, Simona spune că a avut încredere în ei, iar proporția responsabilității ei scade”, au explicat surse TAS, citate de iAMSport.
Pedepsa Mariei Sharapova a fost redusă de la doi ani la 15 luni, deoarece și-a recunoscut fapta. Acesta nu este și cazul Simonei Halep.
Halep poate scăpa de întreaga suspendare doar cu ajutorul lui Mouratoglou
Există o singură condiție esențială pentru ca Simona Halep să evite o suspendare completă. Patrick Mouratoglou trebuie să recunoască faptul că i-ar fi administrat suplimentele, având cunoștință de faptul că acestea sunt contaminate.
Există și o latură mai puțin favorabilă a situației. Dacă ITIA (Agenția Internațională Antidoping) va demonstra că dopajul în cazul Simonei Halep a fost realizat în mod repetat, iar anomalii înregistrate în pașaportul său biologic sunt consecința acestui fapt, atunci lucrurile ar deveni extrem de complicate pentru româncă.
Sursele din cadrul TAS susțin că, în această variantă, Halep ar putea risca inclusiv o suspendare mai mare.
„Bazându-mă pe decizia detaliată, Halep a fost norocoasă că a primit o suspendare de doar patru ani. Acolo (n.r. – la TAS), cazul va fi reaudiat.
O judecată diferită este posibilă, inclusiv o majorare a pedepsei”, a precizat Richard Ings, fost director al Programului Anti-Doping al ATP.
ITIA a cerut Tribunalului de Arbitraj Sportiv o suspendare de șase ani pentru jucătoarea română, ceea ce reflectă solicitarea inițială făcută și la Sports Resolutions.
„Să mărturisească că a fost un act de sabotaj și că a făcut asta fără știrea sportivei sau a altei persoane.
Iar apoi Mouratoglou ar trebui să demonstreze, să coroboreze probele analitice, adică cele din pașaportul biologic și cele din testul de urină, că există o suprapunere între schema lui de sabotaj, cum i-a dat substanța, prin ce metode, și cantitățile, datele, în care i-au ieșit Simonei analizele pozitive.
Însă în acest caz va avea Mouratoglou probleme cu legea.
Ca sportiv, dacă ai stabilit acest sistem și există o greșeală a persoanei către care ai delegat responsabilitatea, suferi consecințele, dar poți susține că nu ai avut intenția de a te dopa.
Așa că pedeapsa ar deveni una de doi ani, în loc de patru”, au mai transmis sursele TAS.