Simona Halep va fi audiată în perioada 7-9 februarie
Simona Halep mai are foarte puțin până la debutul procesului său din cadrul TAS. Așteptarea s-a încheiat pentru Simona Halep! Deși perioada de așteptare pentru verdictul Sport Resolutions în cazul Simonei Halep a fost lungă și dificilă, așteptarea până la debutul audierilor în urma apelului depus de sportiva de 32 de ani, a părut surprinzător de scurtă.
Kamila Valieva a devenit cunoscută în lumea sportului în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022. În acea perioadă, tânăra patinatoare în vârstă de doar 15 ani a fost testată pozitiv pentru trimetazidină, o substanță interzisă de Agenția Mondială Antidoping (WADA) încă din 2014, datorită capacității sale de a îmbunătăți circulația sângelui.
Rusoaica a primit o suspendare drastică, de 4 ani. Medaliile ei de la JO 2022 vor ajunge următorii sportivi din clasament. Valieva susținea că a luat din greșeală medicamentele bunicului său.
Verdictul emis de TAS în cazul Valieva aduce mare îngrijorare în echipa Simonei Halep, deoarece și apărarea ei se concentrează pe presupunerea contaminării.
În privința Simonei Halep, s-a susținut că suplimentul de colagen, recomandat de Academia lui Mouratoglou, a fost contaminată cu Roxadustat, o substanță interzisă. Acest lucru a condus la impunerea unei suspendări de 4 ani asupra sportivei din România.
Respinsă în etapa anterioară a procesului, apărarea aceasta a Simonei Halep nu a fost acceptată de experții de la Sport Resolutions.
Tribunalul londonez a stabilit că, chiar dacă suplimentul folosit de Halep ar fi fost contaminat cu Roxadustat, acest aspect nu justifică nivelurile ridicate observate în rezultatele testelor de urină.
Aceasta sugerează că sportiva din România ar fi utilizat, cu sau fără voie, și o a doua sursă de Roxadustat.
Halep mizează, la TAS, tot pe varianta contaminării. Speranța unor probe suplimentare
Cu toate că nu a obținut succesul dorit la Sport Resolutions, Halep a declarat deja că intenționează să meargă la TAS. Ea va avea o nouă apărare bazată pe aceeași ipoteză a contaminării.
„Sunt două lucruri: contaminarea, cred că e un argument foarte puternic pentru mine, iar al doilea, probele de sânge. Am făcut multe analize şi toate au fost negative.
Aşa că n-au găsit niciodată nimic în neregulă în sângele meu. Deci, cu aceste două chestiuni sunt încrezătoare să merg şi să contest decizia la TAS“, declara Simona Halep pentru Euronews, în decembrie 2023.
În mod regretabil, românca pare să se angajeze într-un joc periculos. Ea persistă în a-și susține cazul bazat pe varianta contaminării. Amintim că ipoteza a fost respinsă de Sport Resolutions. Pe baza unor argumente științifice. Cu toate acestea, există o rază de speranță.
Speranța este ancorată în posibilitatea ca la TAS, avocații Simonei să poată aduce dovezi suplimentare, absente în fața experților de la Sport Resolutions. Aceste probe noi, în cazul în care vor fi disponibile, ar putea să confirme validitatea argumentului „contaminării” în ceea ce privește testarea pozitivă a Simonei Halep.
O probă contaminată nu se traduce prin dopaj. Acest lucru a fost lămurit de șeful Agenției Americane Antidoping (USADA):
„Contaminarea nu e dopaj! Ne confruntăm cu o altă problemă acum. Și anume faptul că laboratoarele antidoping sunt atât de bune, atât de performante, încât detectează niște valori extrem de mici ale unor substanțe interzise în probele analizate…
Și grija noastră e că, uneori, aceste substanțe detectate n-au ajuns în organismul sportivului prin folosirea lor intenționată! Au ajuns să fie ingerate prin ceea ce numim noi <<sursă nevinovată>>.
La ce mă refer? La carne contaminată, la apă contaminată, inclusiv la contactul sexual cu partenerul. <<Contaminare conjuncturală>> e problema noastră acum.
Vorbim despre cazuri în care elementul de intenție lipsește. Astfel de cazuri n-ar trebui să fie pedepsite la același nivel cu dopajul intenționat, cu dopajul sistematic susținut de stat, cum a fost în Rusia, de pildă“, a spus Travis Tygart (52 de ani), pentru Adevărul.
TAS are un istoric de înjumătățire a pedepselor
Dacă scenariul se va derula în acest fel și vor fi prezentate dovezi noi, de data aceasta mai convingătoare, atunci există șansa ca sportiva din Constanța să poată primi o micșorare semnificativă a suspendării inițiale de 4 ani.
Declarațiile lui Tygart consolidează perspectiva că Halep ar putea obține o reducere a suspendării. Totul, cu condiția să reușească la TAS ceea ce nu a putut demonstra la Sport Resolutions. Mai precis, să valideze ipoteza „contaminării”.
În timp ce cazul Valieva ridică îngrijorări pentru Halep, un alt caz, tot din lumea tenisului, aduce bucurie pentru sportiva noastră. Recent, TAS a redus la jumătate o suspendare de 4 ani impusă într-un caz similar în tenis.
Tribunalul de la Lausanne a decis să reducă la jumătate, de la patru la doi ani, perioada de suspendare impusă jucătoarei franceze Sherazad Reix. Ea fusese inițial penalizată pentru implicare în trucarea de meciuri.
La momentul sancționării, în februarie 2023, Reix, în vârstă de 34 de ani și fostă ocupandă a locului 204 în clasamentul WTA, a primit o suspendare inițială de patru ani pentru această abatere.
TAS a aprobat parțial apelul sportivei din Franța. Tribunalul a decis că Reix își poate relua activitatea începând cu data de 31 ianuarie 2025. Din nefericire pentru Reix, decizia TAS a fost emisă cam târziu, deoarece ea își anunțase deja retragerea din activitate.
Acesta nu este și cazul lui Halep. Ea a afirmat că intenționează să revină în competițiile WTA numai în cazul în care TAS va diminua considerabil sancțiunea. Totodată, românca a recunoscut că, în situația în care decizia Sport Resolutions va fi menținută, ea va face anunțul privind încheierea carierei sale.
Data la care suspendarea impusă Simonei Halep de către tribunalul Sport Resolutions de la Londra va expira este 6 octombrie 2026.