ITIA cere la TAS o suspendare mai mare, de 6 ani, pentru Simona Halep
Vești proaste pentru Simona Halep! Noutățile recente aduc îngrijorări tot mai mari în ceea ce privește viitorul Simonei. Există posibilitatea ca, la vârsta de 32 de ani, să fie inevitabilă retragerea sa definitivă din lumea tenisului.
Jurnaliștii i-au surprins, la intrarea în Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, pe reprezentanții Agenției Internaționale a Integrității în Tenis (ITIA). Toate informațiile indică faptul că aceștia au solicitat o suspendare mai severă pentru Halep.
După ce a primit o suspendare de patru ani din tenisul profesionist, valabilă până în octombrie 2026, Simona Halep a respins verdictul emis de ITIA. Ea a decis să-l conteste în fața celei mai înalte instanțe sportive.
Oficialii ITIA par să se mențină fermi în ceea ce privește argumentele prezentate în raportul de 126 de pagini. El a fost publicat în toamna anului 2023. ITIA nu face niciun pas înapoi de la verdictul inițial, susținând că Simona Halep ar fi folosit substanțe interzise intenționat.
Conform informațiilor prezentate de PRO TV, ITIA a solicitat Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) să extindă suspendarea de la patru la șase ani.
Pentru ITIA, în cazul lui Halep, este evidentă utilizarea intenționată a substanțelor interzise, pe care o consideră „sofisticată” și realizată în mod repetat.
ITIA a formulat aceeași solicitare și către Sports Resolutions, tribunalul independent din Marea Britanie care a decis suspendarea pentru patru ani.
Ce argumente are ITIA în sprijinul afirmației de „dopaj sofisticat și repetitiv”
Simona Halep a părăsit sediul TAS cu un sentiment de încredere. Ea este hotărâtă să aștepte răbdătoare primirea verdictului.
Nici sportiva din România, nici avocatul său american, Howard Jacobs, nu au putut preciza când va fi pronunțată hotărârea finală de către TAS.
Conform raportului ITIA, cei implicați în cazul Simonei Halep au avansat acuzații de „dopaj sofisticat și repetitiv”. totuși, tribunalul nu a considerat probele prezentate suficient de convingătoare.
Într-o norocoasă întorsătură pentru sportiva din Constanța, acuzațiile au fost respinse și datorită faptului că, în timpul turneului de la Wimbledon 2022, nu i s-au efectuat analize biologice care să fie adăugate în pașaportul biologic.
Rezultatele din pașaportul biologic care au stârnit preocupările Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis sunt următoarele:
1. Numărul 44 – datat 8 martie 2022
2. Numărul 46 – datat 27 aprilie 2022
3. Numărul 48 – datat 22 septembrie 2022
4. Numărul 50 – datat 13 decembrie 2022
5. Numărul 51 – datat 23 decembrie 2022
6. Numărul 52 – datat 6 ianuarie 2023
Surprinzător este că prima analiză care a stârnit interesul este cea de pe 8 martie 2022. Aceasta a fost realizată la doar patru zile după ce Simona Halep a ajuns pentru prima dată la Academia Mouratoglou, locul unde au apărut, fie întâmplător, fie nu, problemele cu care se confruntă în prezent.
„Dopajul a fost unul sofisticat și repetitiv, că experții au ajuns la concluzia că românca a folosit metode interzise din martie până în septembrie 2022, că a avut un comportament obstructiv și că suprimarea eritropoetinică sugerează că dopajul sangvin a fost făcut pentru a-i oferi româncei sânge oxigenat în timpul Wimbledonului și US Open-ului, susținând că a existat intenția îmbunătățirii performanțelor sportive cu mijloace interzise”, a argumentat ITIA.
Din fericire, tribunalul a respins aceste acuzații.
Pe lângă aceasta, ITIA a solicitat și revocarea rezultatelor obținute de Simona Halep în perioada 8 martie 2022 – 7 octombrie 2022, însă tribunalul a respins și această cerere și a hotărât să anuleze doar rezultatele Simonei de la US Open 2022.