Simona Halep a primit, astăzi, un așa-zis „verdict” din SUA. Acesta a fost dat de către specialistul în tenis Matthew Futterman. Veștile nu sunt deloc bune pentru sportivă. Ce verdict se întrezărește, din Statele Unite, la TAS?
Simona Halep va fi urmărită de stigmatul dopajului, indiferent de verdict
Vești dure pentru Simona Halep. Verdictul categoric pentru sportivă a sosit din Statele Unite, după procesul de la TAS.
Un cunoscut câștigător al premiului Pulitzer, Matthew Futterman, dezvăluie detaliile mai puțin cunoscute din spatele audierilor. Potrivit lui, ITIA cere 6 ani de suspendare pentru Halep.
Americanul spune că, în comparație cu dosarul Sharapovei, cazul româncei este mult mai important. Eticheta dopajului va fi mereu o umbră asupra lui Halep, a subliniat specialistul în tenis, Matthew Futterman.
Amintim că, sâmbătă dimineață, Simona Halep a revenit în țară din Lausanne, unde a petrecut trei zile la Tribunalul de Arbitraj Sportiv în legătură cu cazul de dopaj.
Momentan, nu există claritate cu privire la momentul în care TAS va emite verdictul, însă un expert în tenis, Matthew Futterman, a exprimat o perspectivă sumbră cu privire la situația Simonei Halep.
Reporterul de la New York Times a indicat că ITIA solicită o prelungire a perioadei de suspendare. Într-un prim moment, s-a decis ca Simona să fie exclusă de pe circuitul WTA pentru o perioadă de patru ani.
În 2005, Matthew Futterman și echipa sa au câștigat premiul Pulitzer în categoria Breaking News pentru munca lor la Star-Ledger, un ziar din New Jersey.
ITIA solicită o prelungire a suspendării lui Simona Halep pentru mai mult de patru ani, argumentând că există suspiciuni de dopaj intenționat în cazul ei.
Dacă rămâne valabilă pedeapsa inițială, Simona Halep ar putea reveni în circuitul profesionist în octombrie 2026, după ce a fost depistată pozitiv cu substanța roxadustat în octombrie 2022, la US Open.
Halep a avut o apărare agresivă, la TAS
Futterman a afirmat că Simona a indicat întotdeauna că va pregăti o apărare extrem de agresivă pentru a-și demonstra nevinovăția. De asemenea, jurnalistul a pus că ITIA are toate motivele să demareze un caz de acuzare în forță, și că încă urmăresc o suspendare de șase ani.
„Simona a precizat întotdeauna că va organiza o apărare foarte agresivă pentru a demonstra că nu este vinovată. Apoi, sigur, și ITIA are toate motivele pentru o acuzare puternică. Ei încă vor o suspendare de șase ani.
E cel mai important caz de dopaj din tenisul mondial, asta e clar. Poate doar acela cu Sharapova a fost la fel. Toată lumea așteaptă să afle cum se va termina această poveste.
WADA are un proces continuu prin care își ajustează regulile și ia în considerare o mulțime de factori. Din ce am citit în motivarea verdictului de la Sport Resolutions, aș zice că e destul de clar ce au crezut experții acolo.
Altfel nu s-ar fi aventurat la acordarea unei asemenea pedepse. Acum, la TAS, în funcție și de dovezi… E greu pentru mine să speculez, deocamdată”, a spus Futterman, potrivit iAMSPORT.
Dopajul, o etichetă pentru tot restul vieții lui Halep
Matthew Futterman este de părere că oricine este găsit vinovat de dopaj va purta această etichetă pentru tot restul vieții lor, indiferent dacă se întorc sau nu pe teren.
Chiar și în cazul Simonei, acest stigmat va persista, chiar și în situația în care ar primi o reducere a pedepsei. Deoarece aceasta nu ar dovedi că nu s-a dopat, ci doar că nu a avut intenția de a se dopa.
„Oricine este condamnat pentru dopaj trebuie să se descurce cu acest stigmat, etichetă, pentru restul vieții lor. Chiar dacă revin pe teren sau nu. Așa va fi și în cazul Simonei, indiferent dacă va primi o micșorare a pedepsei. Pentru că asta nu va dovedi că nu s-a dopat, ci doar că a făcut-o fără intenție.
Acest caz, ca toate cazurile de dopaj, va fi decis, cel mai probabil, de dovezile științifice, de descoperirile experților și de mărturiile martorilor implicați…Nu cred că alte idei, soluții, vor face altceva decât să acționeze ca o perdea de fum.
Apărarea Simonei trebuie să explice neregulile din pașaportul biologic și cum a ajuns substanța interzisă în corpul ei…Atleții sunt cei care au responsabilitatea pentru substanțele care sunt găsite în corpul lor.
În primul rând ei, din acest motiv și suportă consecințele. Însă, sigur, în anumite cazuri, ei pot fi victimele unor neglijențe ale echipei lor”, a mai explicat Matthew Futterman.