TAS a publicat verdictul complet pentru Simona Halep! Bucurie imensă pentru campioana României

Simona Halep

SURSA FOTO: Inquam Photos / Bogdan Buda

Primul anunț oficial de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) despre Simona Halep! Bucurie mare pentru ea, familia ei și toți susținătorii ei! Când se întoarce pe terenul de tenis?

Simona Halep revine pe terenul de tenis

Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) a acceptat apelul depus de Simona Halep și a redus perioada de ineligibilitate a acesteia de la 4 ani la 9 luni. Decizia a fost anunțată la Lausanne, pe 5 martie 2024.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a comunicat partea dispozitivă a hotărârii sale în procedura de arbitraj de apel CAS 2023/A/10025, în care Simona Halep a contestat Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA), și CAS 2023/A/10227, în care International Tennis Integrity Agency (ITIA) a contestat-o pe Simona Halep.

Procedurile de apel au vizat două acuzații distincte: prima acuzație a apărut în urma detectării unei substanțe interzise (Roxadustat) într-un eșantion de urină recoltat de la Simona Halep la 29 august 2022, în timpul US Open; iar a doua acuzație s-a referit la pașaportul biologic al sportivei (ABP), în special la o probă de sânge prelevată de la doamna Halep la 22 septembrie 2022, care a indicat utilizarea unei substanțe interzise și/sau a unei metode interzise.

În hotărârea sa din 22 septembrie 2023, Tribunalul independent al Federației Internaționale de Tenis (ITF) a constatat că doamna Halep este vinovată de ambele încălcări ale regulilor antidoping (ADRV) și a impus o perioadă de ineligibilitate de patru ani asupra ei.

În apelul înaintat de Simona Halep la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) împotriva deciziei inițiale, doamna Halep a solicitat reducerea sancțiunii și limitarea acesteia la perioada de suspendare provizorie deja executată. Într-o declarație separată, ITIA a cerut ca TAS să considere ADRV-urile doamnei Halep ca o singură încălcare, pe baza celei mai severe sancțiuni impuse, și să stabilească o perioadă de ineligibilitate între patru și șase ani.

Decizia a fost luată în unanimitate

Procedura de arbitraj de apel la TAS a implicat etape intense pregătitoare pentru audiere și o audiere care a durat trei zile, desfășurată între 7 și 9 februarie 2024 la Lausanne, Elveția. Comisia de arbitraj a TAS a ascultat numeroase opinii de la martori laici și experți, majoritatea fiind prezenți în persoană la audiere.

Juriul Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis în unanimitate că perioada de ineligibilitate de patru ani impusă de Tribunalul Independent al Federației Internaționale de Tenis (ITF) trebuie redusă la o perioadă de ineligibilitate de nouă (9) luni, începând cu data de 7 octombrie 2022, perioadă care s-a încheiat la 6 iulie 2023. Deoarece această perioadă a expirat înainte ca procedurile de apel să fie chiar depuse la TAS, Comisia TAS a considerat că este potrivit să emită hotărârea arbitrală cât mai curând posibil, împreună cu un comunicat de presă detaliat.

De asemenea, Comisia TAS a decis descalificarea tuturor rezultatelor competitive obținute de doamna Halep începând cu data de 29 august 2022 (data recoltării probei pozitive) până la 7 octombrie 2022, inclusiv pierderea oricăror medalii, titluri, puncte în clasament și premii în bani. În consecință, apelul declarat de ITIA a fost respins, iar apelul declarat de Simona Halep a fost admis parțial (cererea sa de a retroceda începutul suspendării la data de 29 august 2022 a fost respinsă).

Zi de mare bucurie pentru campioana României / SURSA FOTO: Instagram, Simona Halep

Halep a demonstrat că încălcările sale ale regulilor antidoping nu au fost intenționate

În conformitate cu articolele 2.1 și 2.2 din Programul Anti-Doping în Tenis („TADP”), fiecare jucător este personal responsabil de asigurarea că nicio substanță interzisă nu pătrunde în corpul său, iar aceștia sunt responsabili pentru orice substanțe interzise găsite în probele lor.

În acest caz, s-a constatat că o substanță interzisă, respectiv Roxadustat, a fost identificată într-o probă prelevată de la doamna Halep la 29 august 2022, în timpul US Open. Doamna Halep nu a contestat acest fapt, acceptând că, datorită prezenței Roxadustatului în proba sa, a încălcat regulile antidoping conform articolelor 2.1 și 2.2 din TADP. Cu toate acestea, ea a contestat intenția încălcării și a argumentat că rezultatul pozitiv al testului a fost rezultatul unei contaminări.

După examinarea atentă a tuturor probelor prezentate, Comisia TAS a concluzionat că doamna Halep a demonstrat, pe baza unei evaluări a probabilităților, că Roxadustat a pătruns în corpul său prin consumul unui supliment contaminat pe care l-a utilizat în zilele imediat anterioare datei de 29 august 2022, și că Roxadustatul detectat în eșantionul său provenea din acel produs contaminat.

În urma analizei, Comisia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) a concluzionat că doamna Halep a demonstrat, de asemenea, în baza unei evaluări a probabilităților, că încălcările sale ale regulilor antidoping nu au fost intenționate. Deși juriul TAS a constatat că doamna Halep a avut un anumit grad de vinovăție sau neglijență în privința încălcărilor sale, deoarece nu a manifestat suficientă atenție atunci când a utilizat suplimentul Keto MCT, a concluzionat că aceasta nu a avut o responsabilitate semnificativă sau o neglijență semnificativă.

Pașaportul biologic

În ceea ce privește acuzația referitoare la Pașaportul Biologic al Sportivului (ABP) al doamnei Halep, ITIA a avut sarcina de a demonstra (conform standardului de satisfacție confortabilă) că doamna Halep a utilizat o substanță interzisă și/sau o metodă interzisă. ITIA s-a bazat inițial pe o probă de sânge recoltată de doamna Halep la 22 septembrie 2022, ale cărei rezultate au indicat o posibilă încălcare a regulilor antidoping conform articolului 2.2 din TADP.

În contradicție cu raționamentul tribunalului de primă instanță, Comisia TAS a considerat că era oportun să ia în considerare și rezultatele unei probe de sânge private recoltate de doamna Halep la 9 septembrie 2022, în contextul unei intervenții chirurgicale care a avut loc imediat după aceea.

Aceste rezultate, împreună cu declarațiile publice ale doamnei Halep, potrivit cărora nu intenționa să concureze pentru restul anului calendaristic 2022, au influențat credibilitatea scenariilor de dopaj pe care s-a bazat Tribunalul Independent al ITF. Analizând probele în ansamblu, Comisia TAS nu a fost convinsă în mod confortabil că a avut loc o încălcare a regulilor antidoping conform articolului 2.2 din TADP. Prin urmare, a respins această acuzație.

Decizia TAS

Comisia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (CAS) a emis următoarea decizie:

  1. Apelul formulat de Simona Halep la 28 septembrie 2023 împotriva deciziei pronunțate la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul independent al Federației Internaționale de Tenis (ITF) este considerat admisibil și se admite în parte.
  2. Recursul depus de Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) la 14 decembrie 2023 împotriva deciziei pronunțate la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul independent al ITF este considerat admisibil și se respinge.
  3. Decizia pronunțată la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul independent al ITF este anulată.
  4. Se constată că Simona Halep a încălcat regulile antidoping conform articolelor 2.1 (prezență) și 2.2 (utilizare) din Programul antidoping în tenis 2022, ca urmare a prezenței unei substanțe interzise (Roxadustat) în proba sa de urină recoltată în timpul competiției de la 29 august 2022.
  5. Simona Halep este sancționată cu o perioadă de suspendare de nouă (9) luni, începând cu data de 7 octombrie 2022.
  6. Simona Halep beneficiază de credit pentru suspendarea provizorie începută la 7 octombrie 2022.
  7. Toate rezultatele obținute de Simona Halep în competițiile care au avut loc în perioada 29 august 2022 până la 7 octombrie 2022 sunt descalificate, cu consecințele corespunzătoare, inclusiv pierderea oricăror medalii, titluri, puncte în clasament și premii în bani.
  8. Sentința se pronunță fără cheltuieli de judecată, cu excepția cheltuielilor de judecată în valoare de 1.000 CHF (o mie de franci elvețieni) plătite de fiecare dintre Simona Halep în legătură cu apelul său și cu Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) în legătură cu apelul său, care sunt suportate de TAS.
  9. Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) este obligată să plătească lui Simona Halep suma de 20.000 CHF (douăzeci de mii de franci elvețieni) cu titlu de contribuție la cheltuielile de judecată și alte cheltuieli suportate de aceasta în legătură cu această procedură de arbitraj.

Sentința motivată va fi comunicată părților în timp util. Aceasta va fi publicată de către CAS, cu excepția cazului în care părțile solicită confidențialitate.

Vezi aici documentul complet publicat de TAS marţi, 5 martie 2024.