Simona Halep are șansă uriașă. Potrivit unor informații noi despre cazul sportivei, proba româncei ar fi fost alterată înainte de a fi testată. Acest element poate da peste cap procesul de la TAS. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu proba de urină?
Simona Halep se confruntă cu acuzații care i-ar putea distruge cariera
Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a început să analizeze apelul în cazul Simonei Halep. Aceasta este recunoscută ca fiind cea mai mare jucătoare de tenis din istoria României. Ea are în palmares victorii remarcabile la Wimbledon și Roland Garros.
Simona Halep a făcut apel împotriva interdicției impuse pe baza acuzațiilor de dopaj. Această acuzație reprezintă o amenințare serioasă la adresa carierei sale.
La 32 de ani, sportiva a ajuns la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) din Lausanne miercuri. Aici, a participat la o audiere care s-a desfășurat pe durata a trei zile. Halep și-a exprimat speranța că va reuși să anuleze pedeapsa de suspendare pentru 4 ani.
Aminim că, începând din octombrie 2022, Halep este suspendată temporar, în urma rezultatului pozitiv al testului pentru substanța roxadustat, înregistrat în timpul participării ei la U.S. Open.
Se știe că roxadustatul are capacitatea de a stimula producția de celule roșii din sânge. În plus, în cursul anului trecut, Halep a fost implicată într-un alt caz de dopaj, ca urmare a anomaliilor descoperite în Pașaportul său Biologic al Atletului (ABP).
Pașaportul biologic documentează schimbările în parametrii sanguini pe parcursul timpului, având rolul de a identifica potențiale cazuri de dopaj.
Halep a respins cu fermitate aceste acuzații, susținând că rezultatul pozitiv al testului de la U.S. Open se datorează consumului accidental de suplimente autorizate, dar contaminate.
În plus, sportiva a afirmat că Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a formulat acuzația de încălcare a ABP numai după ce panelul de experți care a examinat cazul ei i-a aflat identitatea.
Proba recoltată a fost manipulată greșit!
Potrivit unor informații obținute de Evenimentul Zilei, există posibilitatea ca proba de urină folosită pentru test să fie considerată alterată.
Potrivit sursei citate, proba prelevată de la Simona Halep ar fi fost lăsată în afara mediului de păstrare timp de peste 30 de ore.
Faptul că această probă de urină a fost expusă la temperaturi ridicate, depășindu-le pe cele recomandate de patru grade Celsius, este un aspect crucial care ar putea influența desfășurarea procesului.
Menținerea probelor la o temperatură rece, adesea între 2 și 8 grade Celsius, este esențială pentru a evita degradarea substanțelor prezente în urină. Acest aspect este vital pentru asigurarea stabilității eșantionului până la momentul analizei propriu-zise.
Halep a decis să nu facă niciun comentariu până la finalizarea audierii, conform declarației făcute de TAS. Curtea nu a stabilit încă un moment precis pentru pronunțarea deciziei, păstrând astfel incertitudinea asupra acestui aspect.
Într-o discuție cu Euronews în decembrie, Halep a menționat că în cazul respingerii apelului ei, ar putea fi nevoită să ia în considerare retragerea din tenis.