Simona Halep va continua să poarte vina dopajului. Pompiliu Popescu, fostul medic al naționalei de fotbal a României, a explicat viziunea sa asupra scandalului prin care a trecut marea campioană.
Simona Halep nu a fost absolvită de vină, spune Pompiliu Popescu
Simona Halep nu a scăpat de vină, ci doar i s-a redus suspendarea, consideră Pompiliu Popescu, fostul medic al naționalei de fotbal.
Pompiliu Popescu susține că Mouratoglou ar fi planificat cu atenție întregul eveniment în legătură cu Simona Halep, care a fost judecată cu indulgență de TAS.
După recursul în fața Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv din Lausanne, Simona Halep a primit o suspendare redusă la doar nouă luni. În comparație cu decizia anterioară a unui tribunal independent care o suspendase pe româncă pentru patru ani, acest verdict reprezintă o schimbare semnificativă.
Pompiliu Popescu, cunoscut și ca medic al „Generației de Aur”, a exprimat noi comentarii referitoare la cazul Halep, oferind o analiză a situației în urma pronunțării deciziei finale.
Pompiliu Popescu spune că, deși reducerea pedepsei e semnificativă, vina rămâne
„Sigur, e semnificativă și e în beneficiul ei, dar nu este ca absolvirea de vină, ca anularea dopajului. Dopajul rămâne! Și o zi dacă-i dădea acel tribunal minunat, tot suspendare se chema și tot dopaj era!
Așa cum îți spuneam când am mai vorbit, judecarea a fost făcută în jurul probei. Proba rămâne. Că a vrut să ia, că n-a vrut să ia, că i-a dat ”Murătură” ăla, Mouratoglou sau cum îl cheamă… Uite că Tribunalul de la Lausanne a considerat că Simona Halep nu e chiar atât de vinovată, dar a validat faptul că în corpul ei a fost găsită substanța dopantă. (…)
Atât a luat în considerare, lipsa intenției. Ce bine ar fi dacă și la conducătorii auto s-ar lua în considerare lipsa intenției! Când faci un accident să poți clama lipsa intenției. (…)
Nu ar fi bine să aibă loc accidente, dar ar fi bine să se țină cont de lipsa intenției, deși acolo e vorba despre o parte vătămată mai direct decât este în cazul Simonei Halep. Aici părțile vătămate sunt indirecte”, a transmis medicul.
Neglijența nu există la nivel înalt, spune medicul
Pompiliu Popescu susține că decizia TAS, deși este în favoarea Simonei Halep, este „în defavoarea sportului”.
„E bine pentru Halep că i-a fost redusă suspendarea, însă nu o absolvă de dopaj. Asta este esența dopajului, proba”, a transmis Popescu.
Medicul a lucrat în cariera sa cu numeroși fotbaliști de la Real Madrid și de la Barcelona. El consideră că la nivel înalt, neglijența nu poate exista.
„Totul a fost premeditat. (…) Nu există nicio neglijență! Nu există neglijență la nivelul ăsta, la banii ăștia! Acolo se învârt milioane de euro! Eu nu dormeam de grijă ca să le pot proteja contractele de sute de mii sau de milioane de dolari pe care le aveau fotbaliștii. Nu dormeam! Și atunci, cum poți să susții tu că o făbricuță de bloc din Canada face nu știu ce supliment? E treaba ei ce face fabrica aia! La banii ăștia pe care îi câștigi, milioane de euro, tu îți permiți să iei mizeriile alea?! (…)
Cum se explică treaba asta? E clar că tribunalul ăsta a judecat în funcție de multe criterii și a hotărât în favoarea Simonei și în defavoarea competiției”, a precizat Popescu, care consideră că tenisul a rămas pătat după întreaga poveste.
Pompiliu Popescu argumentează că TAS, prin verdictul dat lui Halep, a validat nevinovăția prin neintenție. Drept urmare, în viitor, sportivii vor putea apela la aceeași scuză.
„De la șase ani, patru ani, cât era propus, s-a ajuns la nouă luni. E o diferență foarte mare și TAS tocmai a validat acum nevinovăția, neintenția în a lua o substanță dopantă.
De acum poate oricare competitor să ia substanțe dopante și să spună că nu a știut, că a fost fără voia lui și așa mai departe”, a precizat medicul.
TAS a creat un precedent periculos
Acest verdict afectează grav corectitudinea competiției. În loc să încurajeze atenția sporită și perfecțiunea din partea sportivilor, el promovează ideea că lipsa intenției poate fi considerată o dovadă de nevinovăție, consideră medicul.
„Verdictul acesta lovește în acuratețea competiției. În loc să-i facă pe sportivi să fie atenți până la perfecțiune, ei au încurajat ideea de nevinovăție bazată pe lipsa intenției. Păi, viața e făcută să greșești fără vină. Într-o competiție, greșeala neintenționată e sancționată. Bănel Nicoliță, când a dat acasă mingea aia în meciul cu Real Madrid, a vrut să fie autogol? (…)
Tribunalul din Elveția a lovit în competiție, ceea ce nu este un lucru bun, e un lucru rău. Îi încurajează pe sportivi, ”mergem acolo și declarăm că nu am știut, nu am vrut, ne-a dat Mouratoglou”. Halep zice că va continua procesul cu fabrica aceea. Nicio șansă nu are! O fabrică de suplimente nutritive nu e obligată să eticheteze la nanograme”, a adăugat Pompiliu Popescu pentru Fanatik.
Un medicament nu poate fi introdus pe piață decât după ce dozajul său este precis la nivel de nanogram și formula sa este stabilă. Procesul de fabricație a unui medicament implică o linie dedicată exclusiv, astfel încât să nu existe riscul de contaminare între produse, a adăugat el.
Pompiliu Popescu susține că Simona Halep a primit „ștampila” dopajului
Medicul infirmă teoria potrivit căreia verdictul TAS este echivalent cu nevinovăția lui Halep.
„ E o impresie greșită și v-am spus și care sunt consecințele. (…) Simona Halep va purta ștampila dopingului, chiar și cu verdictul acesta al TAS! (…) O va purta. E un fapt deja făcut”, a spus el.
Întrebat cum a fost posibilă o asemenea eroare din partea unui antrenor de talia lui Mouratoglou, medicul a precizat:
„Nu e nici o greșeală acolo! (…) Ce greșeală să fie acolo? Când zici că te vitaminizezi e o greșeală? Greșeală e când dormi și vine unul și-ți dă una în cap. Sau îți bagă pe gât niște substanțe atunci când ești sub anestezie sau adormit. Aia e greșeală! În cazul acesta poți să spui că nu au calculat corect și că nu s-au așteptat la consecințe.
Eu vorbesc numai despre substanța dopantă găsită în corpul ei. (…) Așa, poate se mai înființează un tribunal, așa cum au vrut ăia să înființeze liga aia nouă cu Real Madrid, cu Barcelona, și noul tribunal spune ”zero suspendare”, o albește total. Sunt bani mulți care se învârt, iar la TAS sunt tot oameni. Mă înțelegi, da?”, este de părere medicul.
Decizia TAS dăunează tenisului mondial
Impactul asupra competiției este iminent și negativ. Verdictul în cazul Halep nu a promovat un mediu competitiv curat, ci dimpotrivă, a deschis calea către interpretări subiective și riscuri sporite de nedreptate în competiții, spune Pompiliu Popescu.
„Fiecare om e influențabil, e supus greșelii. Dar competiția va avea de suferit. Decizia aceasta din cazul Halep nu a deschis calea către o competiție curată. dimpotrivă. (…)
Așa vor spune toți. ”Nu sunt vinovat eu, de ce mă suspenzi?”. Or, principiul dopajului nu e ăsta! Principiul dopajului e să nu se găsească în corpul tău o substanță interzisă care îți dă un plus. Ca la ăia din atletism, ai văzut cum își aruncă capetele înainte la linia de sosire? Asta îți dă dopingul”, a spus el.
Medicul Generației de Aur a explicat și care este efectul Roxadustatului.
„Da, dopingul nu te face mare campion în tenis din nimic, dar contează, te ajută. (…) Bineînțeles, roxadustatul oxigenează, îți dă capacitate aerobă puternică. (…) Asta înseamnă că anunță înaintea competiției că în corpul ei poate fi găsită acea substanță. Serena spune că are astm bronșic sau ce o avea ea și primește aprobarea pentru folosirea unei substanțe care altfel e interzisă.
Dacă Halep avea un sindrom din cauza căruia nu era în regulă circulația cerebrală, nu i se oxigena creierul ca să poată lua decizii, anunța din timp și că necesita un tratament cu roxadustat pentru șase luni. Și primea un aviz pe care îl prezenta la oricare control doping.
Dar Simona Halep a declarat că nu știa nimic, că nu luase nimic. Concluzia: e încurajată nevinovăția în dopaj”, a transmis Pompiliu Popescu.