Adevărul despre vitamina D. Care sunt simptomele carenței de vitamina D

alimente bogate in vitamina D

SURSA FOTO: Dreamstime

Adevărul despre vitamina D. Ce efect are asupra organismului. Nivelurile scăzute de vitamina D pot provoca slăbiciune musculară, oboseală, căderea părului și alte probleme. Vitamina D afectează majoritatea sistemelor corpului și este importantă pentru sănătatea generală. Chiar și așa, este posibil să nu observați simptome.

Încă din viața intrauterină și copilărie, vitamina D participă la absorbția calciului și la procesul de osificare, fiind deosebit de importantă pentru construirea și menținerea unui sistem osos bine configurat, dar și pentru creier.

Carența de vitamina D a fost asociată cu o memorie slabă și cu tulburări cognitive generale

Adevărul despre vitamina D. Așa cum se știe deja, Vitamina D joacă un rol important în procesele metabolice. Este cunoscută pentru implicarea sa în reglarea calciului din organism, dar face mult mai mult decât asta.

Carența de vitamina D a fost asociată cu o memorie slabă, probleme cu funcțiile executive și cu tulburări cognitive generale.

Cine are un nivel scăzut de vitamina D?

Printre cei mai susceptibili de a avea un deficit de vitamina D sunt:

  • Bebelușii hrăniți exclusiv cu lapte uman
  • Persoanele cu expunere limitată la lumina soarelui, cum ar fi cei care nu pot ieși afară sau cei care își acoperă toată pielea
  • Adulții în vârstă pentru că, pe măsură ce îmbătrânim, pielea nu sintetizează vitamina D și din expunerea la soare
  • Persoanele cu pielea închisă la culoare, care îngreunează producerea de vitamina D din expunerea la soare
  • Persoanele cu obezitate sau cei care au suferit o intervenție chirurgicală de bypass gastric

Vitamina D este o vitamină liposolubilă. Dacă intestinul nu absoarbe bine grăsimile, acest lucru interferează cu absorbția vitaminei D dizolvată în grăsimi din dietă.

Condițiile care pot interfera cu acest proces includ:

Boala celiacă

Boala Crohn

Fibroză chistică

Colită ulcerativă

Unele boli ale ficatului și rinichilor

Anumite medicamente care pot afecta nivelul de vitamina D includ:

Unele medicamente pentru colesterol, inclusiv Altoprev (lovastatin), Lipitor (atorvastatin) și Zocor (simvastatin)

Steroizi, inclusiv prednison

Medicamente pentru pierderea în greutate Xenical și alli (orlistat)

Unele medicamente anti-convulsii, inclusiv Dilantin (fenitoină), fenobarbital și Tegretol (carbamazepină)

Majoritatea persoanelor cu deficit de vitamina D sunt asimptomatice

Majoritatea persoanelor cu deficit de vitamina D sunt asimptomatice.Cu toate acestea, este ușor să treceți cu vederea simptomele nespecifice sau să atribuiți simptome ușoare altora.

Simptomele pot să nu apară până când nu apar complicații. De exemplu, este posibil să nu știi că ai oase fragile până când nu suferi o fractură, potrivit Verywellhealth.com.

Simptome ale deficitului de vitamina D

Corpul are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul, iar calciul este crucial pentru sănătatea oaselor. Vitamina D este, de asemenea, importantă pentru mușchi, sistemul nervos și sistemul imunitar.

Simptomele deficitului de vitamina D pot include următoarele:

Probleme de somn

Epuizare, oboseală

Dureri osoase

Dureri musculare

Slăbiciune musculară

Convulsii musculare, tremor sau spasme

Tristețe, depresie

Schimbări de dispoziție

Căderea părului

Lipsa poftei de mâncare

Piele palidă

Furnicături la mâini și picioare

Vitamina D are efecte notabile asupra structurii și funcționării creierului

Cea mai recentă cercetare pare să susțină faptul că vitamina D are efecte notabile asupra structurii și funcționării creierului. Acest studiu a încercat să exploreze relația vitaminei D cu creierul, inclusiv volumul materiei cenușii și modelele imagistice ale îmbătrânirii.

Pentru studiu, Jan Teroc și colegii săi de la Universitatea de Medicină Greifswald au folosit date de la 1.865 de participanți, cu vârste cuprinse între 20 și 82 de ani.

Participanții au fost supuși unui RMN, care s-a concentrat pe materia cenușie, substanța albă, volumul intracranian, vârsta creierului, volumul total al creierului și volumul hipocampului, stâng și drept. Vârsta creierului a fost calculată folosind vârsta cronologică și volumul creierului. Nivelurile de vitamina D au fost măsurate prin probe de sânge.

Rezultatele au arătat că deficitul de vitamina D a avut un efect semnificativ asupra îmbătrânirii creierului. Nivelurile crescute de vitamina D au fost asociate cu volumul materiei cerebrale, în special volumul materiei cenușii și volumul total al creierului.

Aceste relații au fost semnificative doar la adulții în vârstă, deși la participanții mai tineri apar tipare similare nesemnificative.