De aceea, este important să fiți atenți la orice simptome potențiale de cancer de colon. Dar care sunt acele simptome care ar trebui să ne pună în alertă? Parade a stat de vorbă cu câțiva specialiști.

Principalul semn al cancerului de colon

Sângerarea rectală este printre cele mai frecvente simptome precoce ale cancerului de colon. „Sângerarea este simptomul major numărul unu”, spune dr. Robert E. Schoen, medic gastroenterolog la UPMC. Deși sângerarea rectală poate fi ușor de observat, adesea oamenii presupun că este cauzată de ceva mai puțin grav.

„Cei care au sângerare rectală se gândesc: „Oh, sunt hemoroizi. Nu este nimic de care să-mi fac griji. Și asta poate fi o greșeală fatală”, spune dr. Schoen. „Pentru că nu sunt întotdeauna hemoroizi. Ar putea fi ceva rău, cum e cancerul, și trebuie abordat și evaluat.” Dr. Arielle Kanters, chirurg colorectal la Cleveland Clinic, este de acord că acest simptom nu ar trebui ignorat, fără a consulta un medic. „Sângerarea rectală fără o sursă clară și fără o colonoscopie recentă – cel puțin în opinia mea, de chirurg colorectal, este un posibil cancer rectal, cel puțin până când se dovedește contrariul”, spune dr. Kanters.

Alte semne pe care oamenii le ignoră

Alt simptom precoce al cancerului de colon pe care mulți oameni îl ignoră este o schimbare a obiceiurilor intestinale. „Aceasta ar putea fi fie o constipație mai frecventă, fie reversul, o schimbare a simptomelor de diaree”, spune dr. Schoen. Deoarece tiparele intestinale pot fluctua dintr-o gamă largă de motive, dr. Schoen spune că este bine să urmăriți problemele în curs fără o cauză evidentă. „Dacă pleci în vacanță și ești constipat, asta nu înseamnă că trebuie să te duci la medic. Trebuie să constați persistența unor simptome.” Dr. Kanters spune că există și alte simptome care ar putea fi un semn potențial al cancerului de colon. „Alte simptome comune ar fi pierderea inexplicabilă în greutate și anemia inexplicabilă, senzația de oboseală și pierderea energiei. Dar și modificări ale culorii scaunului”, explică medicul.

De ce sunt atât de importante analizele de rutină

Medicii subliniază că ideal ar fi să detectați problemele legate de colon înainte ca acestea să provoace simptome vizibile și cu mult înainte de a ajunge la diagnosticul de cancer. Societatea Americană de Cancer raportează că ratele de diagnosticare a cancerului de colon au scăzut în ultimele decenii, în parte din cauza creșterii screening-urilor. „Trebuie să te duci să te verifici”, spune dr. Schoen. „Este cel mai bun mod de a te proteja”, adaugă el

Alimentul care poate ajuta

Un studiu efectuat pe oameni cu un risc ereditar ridicat de a dezvolta diferite tipuri de cancer a arătat un efect preventiv semnificativ al amidonului rezistent. Majoritatea carbohidraților pe care îi consumăm, cum ar fi din cereale, paste și cartofi, sunt amidon. Unele tipuri de amidon sunt rezistente la digestie, de unde și termenul de amidon rezistent. Acesta se găsește în ovăz, fasole și leguminoase, dar și în bananele mai verzi. Amidonul rezistent funcționează similar fibrei solubile, fermentabile. Ajută la hrănirea bacteriilor prietenoase din intestin și crește producția de acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi butiratul, potrivit Thebrighterside.

Studiul internațional CAPP2 a implicat aproape 1000 de pacienți cu sindrom Lynch din întreaga lume și a arătat că o doză regulată de amidon rezistent, cunoscut și sub numele de fibre fermentabile, luată, în medie, timp de doi ani, nu a avut efect asupra cancerelor intestinale. În schimb, a redus cancerele din alte părți ale organismului cu mai bine de jumătate. Acest efect a fost deosebit de pronunțat la cancerele gastrointestinale superioare, inclusiv cancerele esofagiene, gastrice, ale tractului biliar, pancreatic și duodenului. Efectul uimitor a durat timp de 10 ani după încetarea administrării suplimentului.

„Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat care nu se digeră în intestinul subțire, fermentând în intestinul gros și hrănind bacterii intestinale benefice. Acest tip de amidon are mai multe beneficii pentru sănătate și mai puține calorii decât amidonul obișnuit. Se pare că acest tip de amidon poate reduce dezvoltarea cancerului prin modificarea metabolismului bacterian al acizilor biliari și prin reducerea acelor tipuri de acizi biliari care ne pot deteriora ADN-ul și, în cele din urmă, pot provoca cancer.