La începutul acestui an, Simtel Team a anunțat deschiderea oficială a unei filiale în Germania. Nu este însă singura extindere luată în calcul de companie, care este lider național în domeniul energiei regenerabile.
„Pentru acest an, ne-am mai propus o extindere și nu o să vă divulg încă zona sau locația. O să vă spun doar că este o piață interesantă și cu mult potențial în zona fotovoltaică. Și în special în ceea ce privește soluțiile de stocare. O să anunțăm probabil pe parcursul anului unde am deschis. Pentru că anunțul este foarte ușor de făcut. Important este să avem echipa, să avem direcția și să avem proiecte în zonele unde ne extindem. (…)
Modul nostru de gândire este să ne extindem acolo unde există oportunități reale de business. Astfel încât să putem realiza lucrurile pe care ni le propunem și să contribuim la atingerea obiectivelor și țintelor. (…) Întotdeauna am gândit strategic, vizionar, am identificat oportunitatea reală și după aceea am făcut pasul”, a declarat Ana Nedea, director de strategie și dezvoltare de business Simtel Team.
Republica Moldova, prima extindere internațională
Prima extindere realizată de Simtel Team a fost făcută în Republica Moldova, în urmă cu patru ani.
„Decizia de a deschide filiala din Republica Moldova, Simtel Solar, a venit în 2021. A fost generată, în principiu, de parteneriatul pe care îl aveam cu Kaufland, pentru care construiam centrale fotovoltaice în România. Și a apărut oportunitatea de a dezvolta centrale fotovoltaice și în Republica Moldova.
Pe de altă parte, a fost și o componentă emoțională, eu fiind născută în Republica Moldova. A fost important pentru mine să putem contribui la tranziția Moldovei către energia regenerabilă. Pentru că și ei au în un target ambițios până în 2030, cum are și România.
Republica Moldova este o piață cu oportunități clare din perspectiva faptului că avem cultură și limbă similare. Asta ne-a ajutat și a favorizat integrarea noastră acolo. În același timp, relațiile destul de strânse dintre Republica Moldova și România au fost evident un avantaj”, a explicat Ana Nedea.
Avantajele pieței pentru Simtel
Potrivit directorului Simtel, acestea nu sunt singurele avantaje oferite de Republica Moldova. Pe listă mai figurează regimul fiscal favorabil companiilor – impozitul pe profit este de 12%, iar în zonele economice libere 6%. De asemenea, există și un interes mare de a investi în zona de regenerabile, dar și progrese remarcabile în digitalizare.
„Eu am rămas impresionată de modul cum au reușit să digitalizeze toate procesele, astfel încât să poți deschide, de exemplu, o companie într-o zi. Sau să poți să circuli fără permis de conducere sau orice document la tine. Pentru că ei au o aplicație prin care te poți identifica și nu mai ai nevoie de niciun act de identitate fizic”, a detaliat reprezentantul Simtel.
Există, desigur, și provocări, precum conflictul de la graniță, situația din Transnistria sau accesul mai dificil la sursele de finanțare. Filiala Simtel Solar înregistrează însă rezultate bune.
„Toate magazinele Kaufland sunt dotate cu centrale fotovoltaice construite de Simtel. De asemenea, avem și alți clienți și proiecte pentru care lucrăm și astăzi. Avem patru proiecte în curs de implementare în acest moment și suntem într-un proces de extindere a portofoliului.
De curând ne-am întors din Republica Moldova, unde am avut discuții la nivel înalt cu autoritățile, dar și cu companii importante din domeniul industriei, care fac parte din zona economică liberă”, a mai precizat Ana Nedea.
Ediția de joi, 13 februarie, a podcastului „Picătura de business” poate fi văzută aici.