Ministerul Educaţiei a prezentat situaţia după ziua de 22 martie, când a avut loc simularea probei scrise la limba și literatura română pentru elevii care vor susţine în acest an proba de Bacalaureat.
Luni, 22 martie, elevii din an terminal care se pregătesc de examenul de Bacalaureat au avut oportunitatea să-şi testeze cunoştinţele în cadrul simulării probei la limba română.
Au participat peste 112.000 de elevi; au fost şi candidaţi eliminaţi pentru că au încercat să copieze
Mnisterul Educaţiei a oferit detalii despre elevii care au participat astăzi la simulare, dar şi despre cei care nu s-au putut prezenta, din cauza carantinei în care se află localitatea lor:
“Astăzi, 22 martie 2021, s-a desfășurat simularea probei scrise la limba și literatura română din cadrul examenului național de bacalaureat, sesiunea 2021. La această probă au fost prezenți 112.153 de elevi.
Nu au putut participa elevii din 78 de unități de învățământ liceal aflate în localități în care rata incidenței cumulate la nivelul localității este mai mare sau egală cu 6/1000 locuitori, reprezentând aproximativ 5% din numărul total de unități.
Au fost eliminați 5 candidați din cauza unor tentative de fraudă.
Conform procedurii cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, au fost aprobate 76 de solicitări de desfășurare a examenului în condiții speciale (la domiciliu, cu prelungirea timpului de lucru, cu asigurarea unui interpret mimico-gestual) ”, a transmis, luni, Ministerul Educaţiei.
Ce le transmitea duminică seara Sorin Cîmpeanu elevilor care susţin luni simularea?
Într-o postare pe pagina sa de socializare, ministrul Educaţiei a indicat că 78 de licee din totalul celor 1.577 la nivel naţional (adică 5%) funcţionează în zone carantinate.
Elevii din aceste licee pot susţine simularea după ieşirea din carantină, însă nu mai târziu de 15 mai. În plus, dacă elevii din localităţi carantinate învaţă în şcoli din localităţi necarantinate, ei pot merge acum să susţină simularea, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
„În acest moment, numărul elevilor din clasele terminale (promoția curentă), care urmează sa susțină examenul de bacalaureat, este de 147.056 (126.358 de elevi de clasa a XII-a și 20.698 de elevi de clasa a XIII-a).
În zonele carantinate funcționează 78 de licee, ceea ce reprezintă 5% din totalul celor 1.577 de licee din țară. Faptul că elevii care locuiesc în zone carantinate vor avea posibilitatea susținerii acestor simulări dacă învață în școli din localități necarantinate este foarte important. În calitate de ministru al Educației apreciez înțelegerea Comandantului Acțiunii/Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției cu privire la importanța educației și a pregătirii pentru examenele naționale.
Pentru cei aproape 8.000 de elevi înmatriculați în clasele a XII-a și a XIII-a, care învață în licee din localități carantinate, organizarea simulărilor va fi posibilă după ieșirea din carantină, dar nu mai târziu de data de 15 mai.”