Așadar, în această toamnă, între 3 și 5 octombrie, va avea loc exercițiul național Valahia 2023. Acesta va simula un scenariu de accident sever la CNE Cernavodă.

CNCAN va organiza exercițiul național Valahia 2023

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a transmis că acest tip de exerciţiu este o procedură standard în industria nucleară și joacă un rol esenţial în îmbunătăţirea măsurilor de pregătire şi siguranţă şi reprezintă o oportunitate importantă pentru toţi cei implicaţi să testeze şi să evalueze eficacitatea planurilor de intervenţie.

„Scopul principal al acestui exerciţiu este de a verifica şi confirma integrarea planurilor şi procedurilor de răspuns la urgenţe nucleare în cadrul sistemului naţional de management al situaţiilor de urgenţă în conformitate cu Planul Naţional de Răspuns la Situaţii de Urgenţă Nucleară sau Radiologică. Prin simularea unei urgenţe nucleare la CNE Cernavodă vor fi testate capacităţile de intervenţie în situaţii de urgenţă ale tuturor actorilor implicaţi, titular de autorizaţie, autorităţi publice locale şi naţionale, precum şi asistenţa internaţională primită din partea unor parteneri din Norvegia, SUA, Franţa, Israel, Lituania, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova şi a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică”, se arată în comunicat.

DSPE a semnat Acordul de tip Term sheet cu Nuclearelectrica și Nova Power & Gas

Vă reamintim că la începutul acestei săptămâni, DS Private Equity (“DSPE”) a semnat Acordul de tip Term sheet cu Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (parte a Grupului E-Infra), acționarii RoPower, compania de proiect ce dezvoltă Centrala SMR (Reactoare Molulare Mici) din Doicești, România, cu intenția de a investi 75 milioane de Euro pentru dezvoltarea studiului FEED 2.

România, prin intermediul companiei de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (parte a Grupului E-Infra), este prima țară din Europa și a doua după Statele Unite ale Americii care face primii pași pentru implementarea centralei NuScale VOYGRTM cu 6 module și o capacitate instalată de 462 MWe în acest deceniu.

Suma de 75 de milioane de Euro care va fi investită de DSPE, cu sediul central la Seul, face parte din angajamentul public-privat al partenerilor multinaționali din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite de a oferi până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România.

Investiția financiară angajată de DSPE va contribui la finanțarea dezvoltării Proiectului, începând cu Faza 2 a studiului FEED, care constă în activitățile de caracterizare detaliată a amplasamentului, inițierea activităților pentru obținerea autorizațiilor, licențelor și reglementărilor, stabilirea exactă a calendarului proiectului, planificarea bugetului pentru execuția proiectului și pregătirea pentru achiziționarea materialelor cu ciclu lung de fabricatie.