Ordonanța „Trenuleț” și impactul său asupra mediului privat

Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta) a criticat dur Ordonanța „Trenuleț”, subliniind că aceasta introduce taxe suplimentare și elimină facilități fiscale, cu efecte catastrofale pentru mediul privat. Organizația sindicală a evidențiat consecințele grave ale acestor măsuri asupra economiei și societății.

Sindalimenta a acuzat Guvernul Ciolacu 2 de lipsă de transparență, afirmând că eliminarea facilităților fiscale acordate angajaților din diverse sectoare, precum IT, construcții, agricultură și industria alimentară, s-a făcut fără consultarea partenerilor sociali. Potrivit organizației, această decizie contrazice promisiunile făcute anterior de premierul Marcel Ciolacu.

„A trecut mai puțin de o lună de când premierul Marcel Ciolacu susținea că anul 2025 nu va veni cu taxe și impozite mai mari”, au afirmat sindicaliștii, subliniind că majorarea impozitului pe dividende și eliminarea cotelor diferențiate de TVA contrazic aceste declarații.

Sindalimenta, despre consecințele asupra angajaților și angajatorilor

Eliminarea facilităților fiscale afectează aproximativ un milion de angajați, care revin la contribuții lunare integrale pentru Pilonul II de pensii private obligatorii. Aceasta implică ca angajatorii să rețină și să vireze integral contribuția CAS de 25%, din care 4,75% sunt alocate Pilonului II.

Sindicaliștii avertizează că, în special în agricultură și industria alimentară, angajații vor suferi pierderi salariale semnificative, ceea ce ar putea determina migrarea lor către alte sectoare mai bine plătite.

De asemenea, pentru a compensa pierderile, angajatorii vor fi nevoiți să majoreze salariile, fapt care va duce la creșterea prețurilor produselor.

Compensarea salarială se va regăsi rapid în prețul produselor de la raft, ceea ce va afecta consumatorii, mai ales pe cei cu venituri mici, avertizează Sindalimenta.

alimente, Carrefour
SURSA FOTO: Carrefour

Impact economic și social

Eliminarea facilităților fiscale are și alte consecințe grave. Produsele alimentare românești vor deveni mai scumpe și mai greu vandabile în comparație cu cele importate, care vor avea prețuri mai mici. Această situație va afecta competitivitatea industriei alimentare din România, crescând riscul de faliment pentru multe companii.

Falimentul unor societăți va genera creșterea numărului de șomeri și, implicit, cheltuieli suplimentare de la buget.

„Prin eliminarea facilităţilor fiscale pentru angajaţii din industria alimentară şi agricultură, Guvernul Ciolacu 2 încalcă legislaţia adoptată în 2022 care prevedea că, în intervalul 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2028, angajaţii din aceste sectoare beneficiază de scutirea impozitului pe venit, reducerea cotei de contribuţii de asigurări sociale (CAS), exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) şi o cotă redusă de contribuţie asiguratorie de muncă (CAM). Eliminarea facilităţilor fiscale acordate angajaţilor a fost făcută de Guvernul Ciolacu 2 fără consultarea prealabilă cu partenerii sociali. În total dispreţ faţă de aceştia, guvernanţii au luat această măsură „noaptea ca hoţii”, făcându-le angajaţilor şi angajatorilor din acest domeniu un cadou otrăvit în prag de An Nou. Luarea deciziilor economice majore trebuie să fie discutate şi negociate cu părţile implicate, astfel încât să se asigure un echilibru între necesităţile bugetare ale statului şi protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor şi ale agenţilor economici”, subliniază reprezentanţii Sindalimenta.

Sindicaliștii nu exclud posibile proteste

Sindicaliștii avertizează asupra tensiunilor sociale și economice care ar putea rezulta din aplicarea acestor măsuri. Ei iau în considerare organizarea unor acțiuni de protest legale, calendarul acestora urmând să fie stabilit în cadrul Biroului Executiv al Federației Sindalimenta.

Luarea deciziilor economice majore trebuie să fie discutată și negociată cu părțile implicate, astfel încât să se asigure un echilibru între necesitatea bugetară a statului și protejarea drepturilor cetățenilor și ale agenților economici, concluzionează Sindalimenta.