'O reducere a CAS cu cinci puncte procentuale la angajator înseamnă de fapt o reducere cu aproximativ 19% a contribuţiei la sistemul de pensii, adică în jur de 6 miliarde lei pe an, producând un deficit important la bugetul asigurărilor sociale. Considerăm că o astfel de măsură trebuie cântărită extrem de bine şi adoptată într-o manieră în care să îşi atingă efectele pozitive scontate', precizează comunicatul.
Potrivit 'Cartel Alfa', reducerea contribuţiei ar trebui să se facă pe partea angajatului, de aceeaşi opinie fiind şi reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene.
'Scăderea drastică a consumului în România duce la blocaj economic. Dacă dorim ca această reducere să nu se ducă cu predilecţie către buzunarul personal al proprietarilor, atunci ea trebuie operată la angajat', se mai spune în comunicat.
Organizaţia sindicală susţine, totodată, că neimpozitarea profitului reinvestit trebuie aplicată pentru toate categoriile de investiţii, nu doar la cele pentru linii tehnologice.
Potrivit proiectului de Lege pentru modificarea Codului Fiscal, publicat de Ministerul Finanţelor, reducerea contribuţiilor de asigurări sociale va avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat calculat la o medie anuală de 4,409 miliarde lei, în următorii cinci ani.
În 2014, impactul este estimat la minus 850 milioane lei, în 2015 la minus 4,86 miliarde lei, în 2016 la minus 5,206 miliarde lei şi în 2017 şi 2018 la minus 5,564 miliarde lei.
Conform proiectului de act normativ, cotele plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii vor fi diminuate la 15,8% pentru condiţii normale de muncă, 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi 25,8% pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă. În prezent, cotele sunt de 20,8%, 25,8% şi, respectiv, 30,8%.
Sursa: Agerpres