Sindicatul Solidaritatea de la ArcelorMittal Galaţi a anunţat, marţi, că va declanşa conflictul de interese, reclamând că administraţia combinatului siderurgic nu a acceptat revendicările privind majorări salariale care să fie incluse în contractul colectiv de muncă pe 2010.

Preşedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a declarat că decizia a fost luată ca urmare a faptului că singura revendicare a sindicatului, cea referitoare la majorarea salariilor, nu a fost acceptată de administraţie în timpul negocierilor contractului colectiv de muncă pe anul 2010, transmite corespondentul Mediafax.

Angajaţii vor o creştere salarială de 10%

Potrivit sursei citate, conflictul de muncă poate fi deblocat doar după ce conducerea ArcelorMittal Galaţi va rezolva favorabil solicitarea sindicaliştilor, care îşi doresc o majorare cu 10% a salariilor, începând cu luna ianuarie a anului 2010.

Într-un document depus de sindicaliştii de la combinatul siderurgic la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Galaţi se arată că singura cale care poate duce la oprirea conflictului de interese este „acceptarea de către patronat a revendicării aşa cum a fost formulată, ca singură abordare logică, morală, obiectivă, conform legislaţiei muncii şi protecţiei sociale”.

Purtătorul de cuvânt al administraţiei ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, a refuzat să comenteze acţiunea sindicatului Solidaritatea.

Potrivit normelor legale, conflictele de interese pot apărea în momentul stabilirii condiţiilor de muncă cu ocazia negocierilor privind contractul colectiv şi se referă la „interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariaţilor”.

Singurul sindicat care nu a fost de acord cu patronatul

În luna decembrie a anului 2009, când au început negocierile contractului colectiv de muncă pe 2010 de la ArcelorMittal Galaţi, sindicatele din combinatul siderurgic au prezentat un punct de vedere comun, cerând majorarea salariilor cu 18 procente, precum şi creşterea altor beneficii. Revendicările sindicatelor au fost respinse de către administraţie, care a susţinut îngheţarea contractului din 2009, inclusiv a capitolului salarizare. Aceştia au oferit, însă un bonus reprezentând cinci procente din salariul anual al fiecărui siderurgist.

Propunerea a fost în cele din urmă acceptată de toate sindicatele, cu o singură excepţie, sindicatul Solidaritatea, care a continuat să ceară majorarea salariilor şi care a decis să fie de acord cu prelungirea vechiului contract colectiv de muncă, făcând, însă, obiecţii la capitolul salarizare.

Ultima creştere salarială: 9,5% în 2008

Ultima majorare salarială de care au beneficat siderurgiştii gălăţeni a fost cea obţinută la negocierile contratului colectiv de muncă pe 2008, atunci când salariile lor au fost majorate cu 9,5 la sută.

Efectele crizei economice au apărut la combinatul siderurgic gălăţean încă de la începutulul anului 2009, când administraţia i-a trimis pentru o perioadă de câte zece zile, în şomaj tehnic, prin rotaţie, pe toţi cei 12.600 de angajaţi. A urmat, în luna iunie, închiderea Uzinei Cosco Chimice, iar cei 1.500 de muncitorii de aici au fost forţaţi să aleagă între schemele de plecări voluntare şi relocarea lor pe platforma siderurgică în cadrul unui program intitulat „Talent Pool”. Aproximativ 80 la sută dintre ei au ales să primescă plăţile compensatorii şi să îşi părăsească locurile de muncă.

4.000 de angajaţi au ales să plece acasă, în 12 luni

Schemele de plecări voluntare au fost, însă aplicate pentru toi angajaţii combinatului. Celor care doreau să plece li se oferea o sumă fixă cuprinsă între 10.000 şi 25.000 de lei, în funcţie de vechime, cu 5.000 de lei mai mult decât suma maximă propusă la autodisponibilizările anterioare. În afară de acest lucru, cei care renunţau la locul de muncă urmau să primească, timp de cel mult 24 de luni, ultimul salariu brut primit în luna anterioară părăsirii combinatului.

Astfel, dacă în luna decembrie a anului 2008, în Arcelor Mittal Galaţi lucrau 13.700 de salariaţi, la începutul lunii decembrie a anului 2009 mai erau salariaţi ai ArcelorMittal Galaţi doar aproximativ 9.500 de oameni.

SURSA:Mediafax